Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Upiecz swoją nową ulubioną zapiekankę z ziemniaków i warzyw dzięki temu przepisowi. Niezwykle łatwe do przygotowania, ale pełne pysznego smaku – to idealny posiłek na kolację lub obiad. Podstawą są ziemniaki, które dostarczają niezbędnego skrobi i są doskonałym źródłem energii. Dodatek bogatych w witaminy i błonnik warzyw sprawia, że zapiekanka ziemniaczana warzywna nie tylko jest sycąca, ale i zdrowa. To przepis dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnej zapiekanki z mięsem. Świetnie smakuje zarówno na świeżo po wyjęciu z pieca, jak i na drugi dzień! Idealna dla wegetarian i miłośników warzyw.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków
  • mieszanka warzyw mrożonych (ulubiona) 400g
  • zioła prowansalskie lub ulubione świeże
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 3 jajka
  • szklanka śmietany 18%
  • 100g sera żółtego tartego na tartce
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ugotować. Odlać wodę.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mieszankę warzyw i dusić, aż będą miękkie.
  3. Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i starty ser. Dokładnie wymieszać.
  4. Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem.
  5. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć warzywa.
  6. Na warzywach rozłożyć połowę przygotowanego sosu.
  7. Następnie wyłożyć drugą połowę ziemniaków.
  8. Posypać przyprawą i ziołami, a na wierzch zalać pozostałym sosem.
  9. Opcjonalnie na wierzch można posypać serem.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut, aż zapiekanka zrumieni się i sos się ścięgnie.

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – dodatkowe informacje

Zamiast mrożonych warzyw, można użyć świeżych, młodych (bo sezon się zaczyna)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanki domowe z serem żółtym i czosnkiem
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode