Zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Upiecz swoją nową ulubioną zapiekankę z ziemniaków i warzyw dzięki temu przepisowi. Niezwykle łatwe do przygotowania, ale pełne pysznego smaku – to idealny posiłek na kolację lub obiad. Podstawą są ziemniaki, które dostarczają niezbędnego skrobi i są doskonałym źródłem energii. Dodatek bogatych w witaminy i błonnik warzyw sprawia, że zapiekanka ziemniaczana warzywna nie tylko jest sycąca, ale i zdrowa. To przepis dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnej zapiekanki z mięsem. Świetnie smakuje zarówno na świeżo po wyjęciu z pieca, jak i na drugi dzień! Idealna dla wegetarian i miłośników warzyw.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- przyprawa do ziemniaków
- mieszanka warzyw mrożonych (ulubiona) 400g
- zioła prowansalskie lub ulubione świeże
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- Sos:
- 3 jajka
- szklanka śmietany 18%
- 100g sera żółtego tartego na tartce
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm i ugotować. Odlać wodę.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mieszankę warzyw i dusić, aż będą miękkie.
- Jajka roztrzepać, dodać śmietanę, przyprawy i starty ser. Dokładnie wymieszać.
- Dno naczynia do zapiekania wysmarować tłuszczem.
- Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków i wyłożyć warzywa.
- Na warzywach rozłożyć połowę przygotowanego sosu.
- Następnie wyłożyć drugą połowę ziemniaków.
- Posypać przyprawą i ziołami, a na wierzch zalać pozostałym sosem.
- Opcjonalnie na wierzch można posypać serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec około 15 minut, aż zapiekanka zrumieni się i sos się ścięgnie.
Zapiekanka ziemniaczana z warzywami – dodatkowe informacje
Zamiast mrożonych warzyw, można użyć świeżych, młodych (bo sezon się zaczyna)
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanki domowe z serem żółtym i czosnkiem
Następny przepis: Zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem