Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem to doskonały pomysł na szybki obiad lub kolację sprzyjający kreatywności w kuchni – możliwości jest mnóstwo, a efekt zawsze smakuje doskonale. Wykorzystując podstawowe składniki, jak ziemniaki i jajka, tworzymy danie sycące, proste, ale jednocześnie wyjątkowo smaczne. To propozycja dla tych, którzy cenią sobie nie tylko smak, ale również wygodę. Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem to danie, które prowadzi nas ku prostote kuchni, podkreślając zawsze obecny w niej klimat domowego ciepła.
admin
Składniki:
- 10 średnich ziemniaków
- 200 g sera żółtego
- 300 g pieczarek
- laska ulubionej kiełbasy
- 6 jajek
- duży kubek śmietany
- pieprz i sól
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki masła
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem – jak zrobić?
- Jajka ugotować na twardo z odrobiną soli. Ziemniaki obrać i obgotować w osolonej wodzie ok 20 minut. Pieczarki umyć i pokroić nożykiem, podsmażyć na maśle doprawić solą oraz pieprzem.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i wyłożyć plastrami ziemniaków, plastrami kiełbasy, posmarować wymieszanym majonezem z ketchupem, ser zetrzeć na tarce i posypać po sosie, na to wyłożyć plastry jajek, posypać podsmażonymi pieczarkami i wyłożyć resztę plastrów ziemniaków. Śmietanę wymieszać z szczyptą soli i pieprzu i polać po ziemniakach. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i zapiec 30 minut. Posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem – dodatkowe informacje
Zapiekankę z ziemniaków i jajek można podać polaną ketchupem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka ziemniaczana z kotletami mielonymi w 25 minut
Następny przepis: ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM ,CEBULKĄ I SEREM