Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa

Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to doskonały sposób na smaczny i pożywny posiłek. Idealna na obiad lub kolację, doskonale smakuje na ciepło, ale też na zimno. Z cudownym połączeniem aromatów, ugotowana cukinia dodaje lekkości i świeżości, podczas gdy mięso mielone przynosi bogactwo i sycący charakter dania. Ten przepis to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw i jest odpowiedni dla każdego, kto cieszy się kombinacją prostych, ale smacznych składników. Gotowanie tego dania to prawdziwa przyjemność – zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę.

Składniki:

  • ok. 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 2 cukinie
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 20 dag sera mozzarella
  • olej

Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa – jak zrobić?

  1. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju. Osobno smażymy pokrojoną cebulę. Dodajemy do mięsa i doprawiamy.
  2. Cukinie i pomidory kroimy w plastry. Cukinię smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso i pomidory.
  3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Równomiernie posypujemy potrawę. Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.

Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa – dodatkowe informacje

Każdą warstwę warzyw warto oprószyć solą i pieprzem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek
Następny przepis: Zapiekanka z cukinii

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode