Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek

Spróbujcie tego smakowitego, domowego przepisu na zapiekankę makaronową z pieczarkami. Idealna na rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi, w sam raz na chłodniejsze dni. To połączenie aromatycznego sosu śmietanowego z pieczarkami, ulubionego rodzaju makaronu i przepysznej, chrupiącej skórki z serem gratin. To klasyka domowej kuchni, która zawsze cieszy się uznaniem. Składniki są łatwo dostępne, a ich połączenie daje efekt zarówno smakowy, jak i wizualny. Ciepła, rozpływająca się w ustach zapiekanka z makaronu i pieczarek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Sprawia, że każdy posiłek stawa się wyjątkowym doświadczeniem.

Składniki:

  • Makaron domowy:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 małe jajka
  • pół łyżeczki soli
  • Pieczarki:
  • 50 dag pieczarek
  • 2 duże cebule
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • Sos:
  • 330 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • zioła prowansalskie według uznania
  • bazylia suszona według uznania
  • oregano suszone według uznania
  • Dodatkowo:
  • 35 dag sera żółtego
  • masło do posmarowania formy
  • olej do smażenia
  • sól do gotowania makaronu

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek – jak zrobić?

  1. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał.
  2. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Dokładnie osączamy z wody i mieszamy, żeby się nie posklejał.
  3. Pieczarki: Pieczarki obieramy, płuczemy, dokładnie osączamy z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Pieczarki i cebulę przekładamy na patelnię, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Gdy będą miękkie odparowujemy nadmiar wody, dodajemy odrobinę oleju i przesmażamy przyprawiając do smaku przyprawami i ziołami. Studzimy.
  4. Sos: Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  5. Składanie: Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem. Połowę makaronu wykładamy na dno formy, następnie połowę pieczarek i posypujemy odrobiną sera żółtego, następnie pozostały makaron, pieczarki i połowę sera żółtego. Następnie zalewamy całość sosem.
  6. Pieczenie: Zapiekankę zapiekamy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Upieczoną posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
  7. Gotowe: Podajemy na gorąco. Smacznego.

Zapiekanka z domowego makaronu i pieczarek – dodatkowe informacje

Z przepisu na zapiekankę z domowego makaronu i pieczarek wychodzi 4 spore porcje. Można użyć gotowego kupnego makaronu. Do odmierzania składników na makaron i pojemności 250 ml potrzebna będzie szklanka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM I BROKUŁAMI
Następny przepis: Zapiekanka z czerstwego chleba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode