Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii to doskonały sposób na lekkie i sycące danie. Jest prosta do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczna i zdrowa. To nie tylko alternatywa dla mięsnych obiadów, ale i ciekawy pomysł na wykorzystanie popularnej letniej warzywnej gwiazdy – cukinii. Ten przepis na zapiekankę z cukinii jej miłośnicy uznają za wyśmienity, a osoby mniej zaprzyjaźnione z tą warzywną damą mogą przekonać się do jej smaku. Szlachetne składniki, które zawiera, dodadzą jej wyrazistości, a jej przyrządzenie nie zajmie wiele czasu. Zapraszamy do nauki eksplorowania kulinarnego świata z zapiekanką z cukinii!

Składniki:

  • -1 średnia cukinia
  • -0,5 kg ziemniaków
  • -3 pomidory
  • -mozzarella (1-2 kulki)
  • -kilka łyżek oleju
  • -sól, pieprz, zioła prowansalskie

Zapiekanka z cukinii – jak zrobić?

  1. Cukinie myję dokładnie i kroję na plasterki o grubości około 0,5 cm. Cukinia powinna być młoda, żeby miała miękką skórkę i małe pestki.
  2. Ziemniaki myję, obieram i gotuję około 15 minut, tylko żeby zmiękły. Gdy ostygną kroję na plasterki takiej grubości jak cukinia.
  3. Pomidory myję i nacinam delikatnie ich skórki, po czym wkładam na minutę do wrzącej wody, następnie obieram ze skórki i kroję na plasterki. Mozzarellę odsączam i też kroję.
  4. Formę do pieczenia w piekarniku smaruję olejem. Wszystkie składniki przed ułożeniem doprawiam i układam warstwami: cukinia, ziemniaki, pomidor, mozzarella, aż do zapełnienia formy.
  5. Zapiekankę jeszcze przed włożeniem do piekarnika doprawiam i posypuje ziołami. Piekę w 180*C przez 25-30 minut.

Zapiekanka z cukinii – dodatkowe informacje

Do zapiekanki z cukinii można wykorzystać całe ziemniaki, które zostały z obiadu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka z cukinii i mielonego mięsa
Następny przepis: Zapiekanka z ciasta francuskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode