zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara

zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara

Zapiekanka warzywna z kuraczkiem i sosem carbonara to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznej włoskiej kuchni. Łącząc w sobie najlepsze składniki zapiekanki makaronowej oraz niezapomniane smaki sosu carbonara, doskonale komponuje się na obiad czy kolację. Wykorzystanie kurczaka i bogactwo warzyw sprawia, że to danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące. Taka zapiekanka carbonara to też doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie resztek makaronu, kurczaka czy warzyw. Jej delikatny, kremowy smak i chrupiące warstwy makaronu na pewno zadowolą wszystkich domowników.

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
  • 1/2 paczki warzyw na patelnię
  • makaron rurki (ilość według uznania)
  • sos carbonara
  • ser żółty (mozzarella też się nada)
  • curry (polecam przyprawę od warzyw)
  • pieprz i sól

Zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara – jak zrobić?

  1. Pierś z kurczaka pokrój na kostkę, podsmarz na patelni i dodaj mrożone warzywa wraz z przyprawą.
  2. Przygotuj sos carbonara.
  3. Do garnka z kurczakiem i warzywami dodaj makaron i sos, gotuj na małym ogniu przez 5-10 min.
  4. Teraz warzywa z makaronem i kurczakiem przełóż do naczynia, które można używać do potraw z piekarnika.
  5. Zetrzyj ser i ułóż na warzywach.
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min.

Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: zapiekanka makaronowa carbonara, zapiekanka carbonara

Porady – Dodatkowe informacje

Kurczaka, warzywa i makaron przygotuj w garnku, który ma powłokę teflonową. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko, że wszystko wypadnie z patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka warzywna z ryżem curry
Następny przepis: ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MIĘSEM MIELONYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode