zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara
Zapiekanka warzywna z kuraczkiem i sosem carbonara to danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom klasycznej włoskiej kuchni. Łącząc w sobie najlepsze składniki zapiekanki makaronowej oraz niezapomniane smaki sosu carbonara, doskonale komponuje się na obiad czy kolację. Wykorzystanie kurczaka i bogactwo warzyw sprawia, że to danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i sycące. Taka zapiekanka carbonara to też doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie resztek makaronu, kurczaka czy warzyw. Jej delikatny, kremowy smak i chrupiące warstwy makaronu na pewno zadowolą wszystkich domowników.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 1/2 paczki warzyw na patelnię
- makaron rurki (ilość według uznania)
- sos carbonara
- ser żółty (mozzarella też się nada)
- curry (polecam przyprawę od warzyw)
- pieprz i sól
Zapiekanka warzywna z kuraczakiem i sosem carbonara – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka pokrój na kostkę, podsmarz na patelni i dodaj mrożone warzywa wraz z przyprawą.
- Przygotuj sos carbonara.
- Do garnka z kurczakiem i warzywami dodaj makaron i sos, gotuj na małym ogniu przez 5-10 min.
- Teraz warzywa z makaronem i kurczakiem przełóż do naczynia, które można używać do potraw z piekarnika.
- Zetrzyj ser i ułóż na warzywach.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15 min.
Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: zapiekanka makaronowa carbonara, zapiekanka carbonara
Porady – Dodatkowe informacje
Kurczaka, warzywa i makaron przygotuj w garnku, który ma powłokę teflonową. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko, że wszystko wypadnie z patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka warzywna z ryżem curry
Następny przepis: ZAPIEKANKA WARZYWNA Z MIĘSEM MIELONYM