Zapiekanka rybna z ziemniakami

Zapiekanka rybna z ziemniakami

Czy jest coś bardziej tęsknie kojarzącego się z kuchnią domową, niż zapach roztapiającego się w piekarniku sera? Odpowiedź znajdziesz w tym przepisie na zapiekankę rybną z ziemniakami. Posiadające angielskie korzenie, danie jest pełne białka i skrobi, ponieważ wykorzystuje dobroczynne dla naszego organizmu ryby i ziemniaki. Ta zapiekanka rybno ziemniaczana, w której dominująćym składnikiem jest dorsz, jest rozkoszą dla podniebienia, łącząc w sobie miliony smaków. Gdy masz ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego, ta zapiekanka z rybą i ziemniakami jest idealnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 filety dorsza
  • 300 g pieczarek
  • por
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 g sera żółtego
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • olej
  • oregano, tymianek, bazylia
  • sól, pieprz

Zapiekanka rybna z ziemniakami – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
  2. Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
  3. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego 🙂

Zapiekanka rybna z ziemniakami – dodatkowe informacje

Można użyć innej ryby o białym mięsie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka śledziowa
Następny przepis: Zapiekanka rybna z ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode