Zapiekanka rybna z ryżem

Zapiekanka rybna z ryżem

Zapiekanka rybna z ryżem to przysmak, który nie tylko jest wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Składa się z prostych składników, które są łatwo dostępne i które większość z nas ma w swojej kuchni. To doskonałe danie jednogarnkowe, które może być serwowane jako wykwintny obiad dla całej rodziny. Ta zapiekanka jest bogata w białko dzięki rybie i zawiera dobry bilans makro-składników dzięki ryżowi. Jest to przepis, który jest łatwy do adaptacji, więc możesz dodać swoje ulubione warzywa lub przyprawy, aby dopasować go do swoich upodobań.

Składniki:

  • 300 gramów ryżu
  • 1 kilogram filetów rybnych, na przykład z miruny
  • około 1,5 litra bulionu
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej
  • kawałek masła

Zapiekanka rybna z ryżem – jak zrobić?

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć do delikatnego zeszklenia.
  2. Do cebuli dodać surowy ryż. Cały czas mieszając, smażyć chwilę do zeszklenia.
  3. Dolać 1l bulionu. Dusić, aż ryż będzie na pół miękki.
  4. Pozostały bulion wymieszać z pomidorami z puszki.
  5. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
  6. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
  7. Na dno wyłożyć kilka łyżek ryżu, rozsmarować.
  8. Na ryżu ułożyć osolone i oprószane filety.
  9. Na wierzch wyłożyć resztę ryżu.
  10. Całość zalać sosem pomidorowym.
  11. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
  12. Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć. Można posypać żółtym serem.

Zapiekanka rybna z ryżem – dodatkowe informacje

Do sosu pomidorowego możemy dodać inne ulubione zioła, np. bazylię.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka rybna z ziemniakami
Następny przepis: Zapiekanka po zbójnicku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode