Zapiekanka rybna z ryżem
Zapiekanka rybna z ryżem to przysmak, który nie tylko jest wyjątkowo smaczny, ale również zdrowy. Składa się z prostych składników, które są łatwo dostępne i które większość z nas ma w swojej kuchni. To doskonałe danie jednogarnkowe, które może być serwowane jako wykwintny obiad dla całej rodziny. Ta zapiekanka jest bogata w białko dzięki rybie i zawiera dobry bilans makro-składników dzięki ryżowi. Jest to przepis, który jest łatwy do adaptacji, więc możesz dodać swoje ulubione warzywa lub przyprawy, aby dopasować go do swoich upodobań.
admin
Składniki:
- 300 gramów ryżu
- 1 kilogram filetów rybnych, na przykład z miruny
- około 1,5 litra bulionu
- puszka pomidorów
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
- olej
- kawałek masła
Zapiekanka rybna z ryżem – jak zrobić?
- Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić posiekaną cebulę. Smażyć do delikatnego zeszklenia.
- Do cebuli dodać surowy ryż. Cały czas mieszając, smażyć chwilę do zeszklenia.
- Dolać 1l bulionu. Dusić, aż ryż będzie na pół miękki.
- Pozostały bulion wymieszać z pomidorami z puszki.
- Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
- Na dno wyłożyć kilka łyżek ryżu, rozsmarować.
- Na ryżu ułożyć osolone i oprószane filety.
- Na wierzch wyłożyć resztę ryżu.
- Całość zalać sosem pomidorowym.
- Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut.
- Kilka minut przed końcem pieczenia odkryć. Można posypać żółtym serem.
Zapiekanka rybna z ryżem – dodatkowe informacje
Do sosu pomidorowego możemy dodać inne ulubione zioła, np. bazylię.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka rybna z ziemniakami
Następny przepis: Zapiekanka po zbójnicku