Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem

Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem. To danie połączenie jest tradycyjnej kuchni polskiej i orientalnej, a jego słodko-kwaśny smak rozbudzi kulinarne zmysły każdego smakosza. Jego bogaty skład – ryż, jabłka i rodzynki – dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Ryż z rodzynkami to klasyczne połączenie, które nabiera nowego wymiaru dzięki dodatkowi soczystych jabłek. Zapiekanka ta może być doskonałym pomysłem na deser lub ciepłe śniadanie.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 5 jabłek winnych + 1
  • 2 łyżki masła
  • Garść rodzynek sułtanek
  • ½ l mleka 2%
  • Do smaku sól, cynamon
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • Sok z 1 cytryny

Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem – jak zrobić?

  1. Wykonanie: do patelni wlać 3 łyżki wody, dodać 1 łyżkę masła, zagotować, dodać ryż, sól do smaku, wymieszać. Gotować powoli, dodając mleko porcjami, często mieszać, do miękkości ryżu. Mleko ma się wygotować, a ryż ma być sypki.
  2. 5 jabłek obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, podlać wodą, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i gotować aż jabłka się rozpadną. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać rodzynki, cynamon, wymieszać, zagotować. Wystudzić.
  3. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, wyłożyć pół ryżu, następnie jabłka oraz pozostały ryż. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekać 30 minut pod przykryciem.
  4. Pozostałe jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, zagotować z wodą z cukrem, wyjąć na talerz, wystudzić, uformować róże, dodać rodzynki, ułożyć na zapiekance. Podawać na gorąco.

Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem – dodatkowe informacje

1. ryż można też ugotować na wodzie z masłem zamiast na mleku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka naleśnikowa z warzywami
Następny przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode