Zapiekanka naleśnikowa z warzywami

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami

Nasze podniebienia zawsze szukają różnorodności, a kuchnia nie przestaje nas zaskakiwać swoją kreatywnością. Oto propozycja na przepyszne danie, które łączy w sobie prostotę naleśników z wyrazistością wypełnienia warzywnego – Zapiekanka naleśnikowa z warzywami. Z łatwością dostosujesz składniki do swojego gustu, biorąc pod uwagę swoje ulubione warzywa. To doskonałe danie na obiad, które na pewno przyjmie się u osób na diecie wegetariańskiej. Wystarczy połączyć prostotę i smak, aby stworzyć zapiekankę naleśnikową, która jest zarówno sycąca, jak i satysfakcjonująca.

Składniki:

  • ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • sól, cukier do smaku
  • farsz:
  • 2 jajka
  • 1 mały por
  • 2 małe cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera (korzenia)
  • ćwiartka pekinki
  • połówka papryki (u mnie szpiczasta)
  • pół szklanki śmietany 18%
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy, sól, pieprz
  • 70 g sera żółtego

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami – jak zrobić?

  1. Na ciasto naleśnikowe przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli, cukru, olej i mleko. Miksujemy dokładnie mikserem, dolewamy powoli wodę nadając odpowiednią gęstość. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ja tylko pod pierwszego podlewam kilka kropli oleju. Oczywiście możemy zrobić naleśniki według naszego sprawdzonego przepisu. Z tego przepisu wychodzi mi około 10 naleśników.
  2. Naleśniki kroimy w kostkę, ja dałam tylko 6 sztuk. Nasze warzywa czyścimy, następnie marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por, paprykę i pekinkę siekamy na drobno. Warzywa dusimy na oleju, ciągle mieszając, do chwili gdy zrobią się miękkie i przezroczyste, studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną dodając przyprawy by było dosyć pikantne. Masę jajeczną dodajemy do warzyw, mieszamy a następnie dodajemy kwadraciki naleśnikowe. Dokładnie wymieszane składniki wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami – dodatkowe informacje

Oczywiście naleśniki mogą być zrobione z waszego ulubionego przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)
Następny przepis: Zapiekanka owocowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode