Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym

Zapraszamy do odkrycia przepisu na zapiekaną, kremową i tętniącą smakiem potrawę, która warto przygotować zarówno na popołudnie z całą rodziną, jak i na przyjacielskie spotkanie. Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym to połączenie delikatnych, dobrze doprawionych warzyw z soczystym mięsem i kremowym sosem śmietanowym z nutą sera. Najważniejszym elementem jest tutaj sos śmietanowo-serowy, który dodaje potrawie niepowtarzalnego charakteru. Ten przepis to prawdziwa uczta dla podniebienia, która skradnie serca zarówno dzieci, jak i dorosłych. Wszystkie składniki razem tworzą całość, która nigdy nie znudzi.

Składniki:

  • 1 kilogram dowolnego mięsa mielonego
  • 0,5 kilograma ziemniaków
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 330 mililitrów śmietany 18%
  • 250 gramów żółtego sera
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, bazylia, chilli (opcjonalnie inne przyprawy, które lubimy)

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym – jak zrobić?

  • 1.
    Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry, zalewamy wodą, dodajemy sól i wstawiamy, aby powoli się gotowały.
  • 2.
    Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na głębokiej patelni.
  • 3.
    Do cebuli dorzucamy mięso mielone, oraz przyprawy. Smażymy.
  • 4.
    Do usmażonego mięsa dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat. Dusimy, oraz redukujemy do wybranej przez nas konsystencji (najlepiej, aby cała zalewa z pomidorów odparowała)
  • 5.
    W czasie, kiedy mięso będzie się smażyć i redukować możemy zająć się sosem. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach (lub tak jak w moim przypadku kroimy w drobną kostkę), dodajemy śmietanę, jajka, sól, pieprz i mieszamy.
  • 6.
    Podgotowane ziemniaki (takie, które nie rozpadają się, ale są już wystarczająco miękkie) odcedzamy i odstawiamy, aby nieco się przestudziły (by nie poparzyły nam rąk podczas nakładania na zapiekankę).
  • 7.
    Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy na nim pokrojone w plastry ziemniaki i zalewamy sosem.
  • 8.
    Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 minut na funkcji góra-dół.

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym – dodatkowe informacje

Możemy ugotować ziemniaki w całości, w mundurkach i pokroić je dopiero po ugotowaniu, jednak wtedy mogą nam się porozpadać, a sam proces gotowania będzie trwał dłużej. Zamiast pomidorów, możemy użyć soku pomidorowego lub całkowicie zrezygnować. Ser żółty w plastrach również nadaje się do tej zapiekanki. Można ułożyć go plastrami na zapiekance i zalać sosem, jednak musimy pamiętać, że taką zapiekankę może nam być trudniej podzielić na mniejsze porcje.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem
Następny przepis: Zapiekanka mięsna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode