Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekankę na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem. To danie połączenie jest tradycyjnej kuchni polskiej i orientalnej, a jego słodko-kwaśny smak rozbudzi kulinarne zmysły każdego smakosza. Jego bogaty skład – ryż, jabłka i rodzynki – dostarcza organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych. Ryż z rodzynkami to klasyczne połączenie, które nabiera nowego wymiaru dzięki dodatkowi soczystych jabłek. Zapiekanka ta może być doskonałym pomysłem na deser lub ciepłe śniadanie.
admin
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 5 jabłek winnych + 1
- 2 łyżki masła
- Garść rodzynek sułtanek
- ½ l mleka 2%
- Do smaku sól, cynamon
- 2 łyżki brązowego cukru
- Sok z 1 cytryny
Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem – jak zrobić?
- Wykonanie: do patelni wlać 3 łyżki wody, dodać 1 łyżkę masła, zagotować, dodać ryż, sól do smaku, wymieszać. Gotować powoli, dodając mleko porcjami, często mieszać, do miękkości ryżu. Mleko ma się wygotować, a ryż ma być sypki.
- 5 jabłek obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki, podlać wodą, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i gotować aż jabłka się rozpadną. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać rodzynki, cynamon, wymieszać, zagotować. Wystudzić.
- Naczynie żaroodporne natłuścić masłem, wyłożyć pół ryżu, następnie jabłka oraz pozostały ryż. Na wierzch wyłożyć pozostałe masło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i zapiekać 30 minut pod przykryciem.
- Pozostałe jabłko obrać, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cienkie plasterki, zagotować z wodą z cukrem, wyjąć na talerz, wystudzić, uformować róże, dodać rodzynki, ułożyć na zapiekance. Podawać na gorąco.
Zapiekanka na słodko z rodzynkami, jabłkami i ryżem – dodatkowe informacje
1. ryż można też ugotować na wodzie z masłem zamiast na mleku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka naleśnikowa z warzywami
Następny przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana pod sosem serowo-śmietanowym