Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa

Zapiekanka chlebowa to pyszny i pożywny posiłek, który doskonale sprawdzi się zarówno na kolację, jak i podczas rodzinnych spotkań. Ta prosta w przygotowaniu danie zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Zapiekanka chlebowa świetnie łączy w sobie klasyczne składniki, tworząc idealną kompozycję smaków. Jej głównym atutem jest fakt, że możemy ją przygotować z pozostałości pieczywa, które mamy pod ręką. Jest to też doskonała propozycja dla osób, które chcą w kreatywny sposób wykorzystać chleb na kolejny posiłek. Przygotujcie się na prawdziwe kulinarne doświadczenie. Zapraszam do odkrywania smaku zapiekanki chlebowej!

Składniki:

  • 15 kromek świeżego chleba
  • 3 pomidory
  • kilka plasterków szynki
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • olej

Zapiekanka chlebowa – jak zrobić?

  1. Chleb kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
    Pomidory sparzamy, ściągany skórkę i kroimy w plastry.
    Szynkę kroimy w kostkę.
    Jajka ubijamy ze śmietaną, dodajemy przyprawy.
    Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: chleb, pomidory, zioła (lub sól i pieprz), szynka, zalewamy jajami, całość posypujemy serem żółtym. Zapiekamy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

Zapiekanka chlebowa – dodatkowe informacje

Oczywiście do zapiekanki możemy dodać także pieczarki, paprykę, ogórka. Ja zrobiłam z tych produktów które miałam w domu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka brokułowa
Następny przepis: Zapiekanka a'la gołąbki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode