ZAPIEKANKA-CHAŁKA Z JABŁKAMI
Zapiekanka-chałka z jabłkami to przepis, który łączy prostotę przygotowania z wykwintnym smakiem. To tradycyjne danie, które jest ciekawą propozycją na ciepłe słodkości z niewielką ilością składników. Ciesz się mięsistą, miękką chałką nasączoną mlekiem i jajkami, które razem tworzą cudownie smakowitą bazę, podkreśloną słodko-słodkim zapachem i smakiem jabłek. Ta zapiekanka idealnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i deser. Każdy kęs to prawdziwa uczta, którą można delektować się do ostatniej kruszki. Czy potrafisz sobie wyobrazić coś bardziej kuszącego na zimne, jesienne dni? Ta zapiekanka to prawdziwy raj dla smakoszy.
admin
Składniki:
- 1/2 czerstwej chałki
- 3-5 jabłek
- 3 jajka
- 2 cukry waniliowy
- ponad 1 szklankę mleka
- cynamon
- 2 łyżki masła
- bułka tarta
Zapiekanka-chałka z jabłkami – jak zrobić?
- Blaszkę 22X32, posmarować masłem i posypać bułką tartą. Chałkę pokroić w kostkę jak i jabłka. Na blaszkę rozsypać część chałki, na nią jabłka, cukier i cynamon. Potem resztę chałki. Wymieszać jajka z mlekiem i polać całość. Odstawić na trochę do napęcznienia, przygnieść. Piec ok. 40 min. w 175*. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
ZAPIEKANKA-CHAŁKA Z JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Można dodać też bakalii.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka brokułowa
Następny przepis: Zapiekanka a'la gołąbki