Zapiekane placki ziemniaczane z gulaszem i serem żółtym z piekarnika

Zapiekane placki ziemniaczane z gulaszem i serem żółtym z piekarnika

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego przepisu na zapiekane placki ziemniaczane z gulaszem i serem żółtym z piekarnika. Jest to posiłek, który łączy w sobie prostotę przygotowania, doskonały smak oraz domowy charakter. Idealny na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. Używanie piekarnika nadaje potrawie wyjątkowego, wyrafinowanego charakteru, zapewniając jednocześnie wyrównane smaki i tekstury. Placki ziemniaczane nabyte swoją złocistą skorupką, a ser żółty idealnie komponuje się z pikantnym gulaszem, tworząc prawdziwe symfonię smaków. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. To wersja tradycyjnego placka kartoflanego z piekarnika, którą warto wprowadzić do swojego kulinarnego reportuaru.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz i sól
  • 2 małe jajka
  • olej do smażenia
  • Gulasz mięsny:
  • 500 g mięsa z szynki
  • 200 g pieczarek
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskie
  • 2 małe cebule
  • 2 łyżki smalcu
  • kostka grzybowa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • ser żółty

Zapiekane placki ziemniaczane z gulaszem i serem żółtym z piekarnika – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć na smalcu na lekko złoty kolor. Do mięsa dodać szklankę wody oraz pokrojone w grubsze plastry pieczarek. Pokroić drobno cebulę i czosnek. Dodać ziele angielskie, listki laurowe oraz kostkę grzybową. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę, w razie potrzeby podlać szklanką wody. Gdy mięso będzie kruche i miękkie, zagęścić sos, mieszając mąkę z niewielką ilością wody i zagotować sos około 10 minut.
  2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, mąkę, czosnek, jajko oraz przyprawy. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Placka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na jednej połówce polać gulaszem z mięsem i sosem, następnie przykryć górą placka. Posypać startym na tarce żółtym serem o dużych oczkach. Placki zapiec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 160 stopni.

Zapiekane placki ziemniaczane z gulaszem i serem żółtym z piekarnika – dodatkowe informacje

Zamiast pieczarek można użyć grzybów leśnych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka 4 sery
Następny przepis: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode