Zapiekane patisony z farszem bolońskim.

Zapiekane patisony z farszem bolońskim.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekane patisony z farszem bolońskim. Ten oryginalny sposób na przygotowanie patisonów, mało znanego warzywa podobnego smakiem do cukinii, z pewnością zaskoczy i przekona Waszych gości. Ta egzotycznie brzmiąca zapiekanka z patisona to danie proste do zrobienia, a jednocześnie niezwykle sycące i smakowite. Jego serce to klasyczny farsz boloński z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, który dodaje daniu wyrazistego smaku. Zapiekane patisony z farszem bolońskim to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowych i pełnowartościowych posiłków.

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 3 łyżki oliwy
  • 0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 0.5 szklanki ryżu
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka chili
  • 2 papryki pepperoni
  • 1 papryka czerwona słodka
  • pęczek świeżej bazylii
  • świeży cząber
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • ser parmezan (lub inny żółty starty ser)

Zapiekane patisony z farszem bolońskim – jak zrobić?

  1. Przygotowanie farszu.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso i drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kilogram świeżych pokrojonych i pozbawionych skórki pomidorów wraz z drobno pokrojonymi paprykami. Całość dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy kostkę rosołową i wsypujemy opłukany ryż. Całość mieszamy i dusimy do czasu aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  2. Patisony myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Wewnątrz lekko opruszamy solą. Następnie wypełniamy patisony farszem który wcześniej przygotowaliśmy.
  3. Patisony układamy na blasze i wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub również 40 minut w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed wyjęciem patisonów posypujemy je startym serem.

Zapiekane patisony z farszem bolońskim – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie przepada za pikantną kuchnią- rezygnujemy z ostrych papryk. Danie równie dobrze można wykonać bez ryżu. Patisona wewnątrz zamiast solą można psypać jarzynką a z zewnątrz posmarować oliwą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekanka 4 sery
Następny przepis: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode