Zapiekane patisony z farszem bolońskim.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na zapiekane patisony z farszem bolońskim. Ten oryginalny sposób na przygotowanie patisonów, mało znanego warzywa podobnego smakiem do cukinii, z pewnością zaskoczy i przekona Waszych gości. Ta egzotycznie brzmiąca zapiekanka z patisona to danie proste do zrobienia, a jednocześnie niezwykle sycące i smakowite. Jego serce to klasyczny farsz boloński z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, który dodaje daniu wyrazistego smaku. Zapiekane patisony z farszem bolońskim to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub kolację, który z pewnością zadowoli każdego miłośnika zdrowych i pełnowartościowych posiłków.
admin
Składniki:
- 4 cukinie
- 3 łyżki oliwy
- 0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego
- 0.5 szklanki ryżu
- 1 kg świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryka chili
- 2 papryki pepperoni
- 1 papryka czerwona słodka
- pęczek świeżej bazylii
- świeży cząber
- kostka rosołowa
- sól
- pieprz
- ser parmezan (lub inny żółty starty ser)
Zapiekane patisony z farszem bolońskim – jak zrobić?
-
Przygotowanie farszu.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso i drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kilogram świeżych pokrojonych i pozbawionych skórki pomidorów wraz z drobno pokrojonymi paprykami. Całość dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy kostkę rosołową i wsypujemy opłukany ryż. Całość mieszamy i dusimy do czasu aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy nieco wody. - Patisony myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Wewnątrz lekko opruszamy solą. Następnie wypełniamy patisony farszem który wcześniej przygotowaliśmy.
- Patisony układamy na blasze i wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub również 40 minut w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed wyjęciem patisonów posypujemy je startym serem.
Zapiekane patisony z farszem bolońskim – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś nie przepada za pikantną kuchnią- rezygnujemy z ostrych papryk. Danie równie dobrze można wykonać bez ryżu. Patisona wewnątrz zamiast solą można psypać jarzynką a z zewnątrz posmarować oliwą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekanka 4 sery
Następny przepis: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta