Zapiekane mięso mielone
Zapiekane mięso mielone to wyjątkowo smaczna i sycąca potrawa, znana i ceniona na całym świecie. To danie, które można przystosować do swoich upodobań, dodając ulubione przyprawy czy składniki. Mięso mielone zapiekane w piekarniku nabiera niecodziennego, wyjątkowo smacznego charakteru. Zapiekanka z mięsa mielonego, podana gorąca, aromatyczna i soczysta, to prawdziwa uczta dla wszystkich miłośników mięsnych dań. Niezależnie od tego, czy szukasz inspiracji na obiad w środku tygodnia, czy planujesz rodzinne spotkanie przy stole – zapiekane mięso mielone zawsze będzie dobrym wyborem. Przekonaj się o tym!
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe)
Zapiekane mięso mielone – jak zrobić?
- Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na małym ogniu aż się zeszkli. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
- Mięso mielone dajemy do garnka, dodajemy do niego wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Gotowe wykładamy do keksówki bądź wąskiego naczynia żaroodpornego i wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około godziny. Gotowe kroimy w plasterki jak pieczeń i podajemy na talerzu.
Zapiekane mięso mielone – dodatkowe informacje
Lepiej piec dłużej w mniejszej temperaturze i najlepiej w blaszanej keksówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane naleśniki z mięsem i pieczarkami
Następny przepis: Zapiekane naleśniki z białym serem