Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką
Ten specjalny przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników warzyw, a szczególnie białych szparagów. Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką stanowią niezwykle elegancki sposób na spożytkowanie tych szlachetnych warzyw. Podstawą jest doskonały sos beszamel, który idealnie łączy wszystkie aromaty składników. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale i estetycznie prezentuje się na talerzu. To doskonała propozycja na uroczysty obiad lub kolację. Crèma de la crème kuchni wegetariańskiej, która zasługuje na swoje miejsce w waszych kulinarnych zestawieniach. Starannie dobrane składniki gwarantują pełnię smaku. Białe szparagi pod beszamelem zapiekane w piekarniku to absolutny must-have tej wiosny.
admin
Składniki:
- pół kilograma białych szparagów
- sól
- cukier
- szklanka wiejskiej śmietany
- jajko
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- 2 plasterki czerwonej goudy
- 2 plasterki zielonej goudy
- masło
Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką – jak zrobić?
- Szparagi obieramy. Blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem soli i cukru.
- Następnie przekładamy je do żaroodpornych naczynek do zapiekania wysmarowanych masłem.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą, białym pieprzem i gałką.
- Mieszaniną zalewamy szparagi.
- Na wierzch kładziemy na przemian kawałki goudy.
- Na goudę kładziemy po wiórku masła.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy około 15 minut.
Słowa kluczowe: białe szparagi pod beszamelem
Porady – dodatkowe informacje
Do sosu śmietanowego możemy dodać ulubionych przypraw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekane jabłka
Następny przepis: Zapiekane bakłażany w pomidorach pod parmezanem