Zapiekane jabłka

Zapiekane jabłka

Zapiekane jabłka to tradycyjny przepis, którym warto zaskoczyć swoich bliskich. Ta prosta, ale efektowna propozycja, to idealny sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek. Smak dojrzałego, pieczonego jabłka, doskonale komponuje się z różnego rodzaju dodatkami. Wszystko zależy od waszej kreatywności. Najważniejsza jednak jest technika wydrążenia owocu, by uzyskać idealną formę do napełnienia ulubionymi składnikami. Od dzisiaj, zapiekane jabłka mogą stać się waszym ulubionym deserem albo smakowitym akcentem podczas rodzinnych spotkań. Spróbujcie, a z pewnością się nie zawiedziecie.

Składniki:

  • 2 kwaśne jabłka, na przykład boskoop
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • 2-3 łyżki mieszanki suszonych owoców, takich jak żurawina, aronia, wiśnie, śliwki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

Zapiekane jabłka – jak zrobić?

  1. Jabłka umyć, odciąć górę od strony ogonków, wydrążyć gniazda nasienne, nie uszkadzając ścianek jabłka. Środki jabłek i pokrywki skropić sokiem z cytryny, zapobiegnienie to ściemnieniu jabłek.
  2. Orzechy posiekać drobno, w misce wymieszać razem orzechy, suszone owoce, płatki owsiane, miód i masło. Taką mieszanką nadziewać jabłka i zapiekać w 190 st C przez ok. 20-25 minut.

Zapiekane jabłka – dodatkowe informacje

Żeby nadzienie nam się za szybko nie spiekło z góry, można górę jabłek przykryć kawałkiem folii aluminiowej i dopiero na ok. 10 minut przed końcem pieczenia, odkryć.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekane hot-dogi z pieczarkami
Następny przepis: Zapiekane białe szparagi pod kolorową kołderką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode