Zapiekana zupa cebulowa
Zapiekana zupa cebulowa to wykwintne danie, które przyniesie do Twojego domu atmosferę luksusowej francuskiej restauracji. Ta aromatyczna, smaczna i niezwykle apetyczna propozycja to połączenie tradycyjnej zupy cebulowej z nutą nowoczesności i innowacyjności. Jedzenie zupy cebulowej w swojej zapieczonej formie dostarczy Ci zupełnie nowych doznań smakowych. Wyciągnięcie z piekarnika gorącego, wspaniale pachnącego naczynia z tą zupą jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Zapiekana zupa cebulowa jest danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też sposobem podania.
admin
Składniki:
- 50 dag cebuli
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml białego wina
- 1 l bulionu
- pęczek świeżego estragonu lub suszony
- 8 kromek bagietki
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?
-
1.
Bagietkę kroimy. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Czosnek drobno siekamy lub miażdżymy w prasce. Roztapiamy masło i na małym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem. -
2.
Wlewamy wino i bulion. Gotujemy ok. 15 minut. Wsypujemy posiekany świeży lub suszony estragon oraz doprawiamy solą i pieprzem. -
3.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy obficie pokrojoną bagietkę. Zupę wlewamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do niej kromki. Zapiekamy na rumiano (10-15 minut) w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C. Przed podaniem nieco studzimy.
Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje
Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, możemy zrobić jasną zasmażkę – do cebuli wsypujemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekana zupa cebulowa
Następny przepis: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem