Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa to wykwintne danie, które przyniesie do Twojego domu atmosferę luksusowej francuskiej restauracji. Ta aromatyczna, smaczna i niezwykle apetyczna propozycja to połączenie tradycyjnej zupy cebulowej z nutą nowoczesności i innowacyjności. Jedzenie zupy cebulowej w swojej zapieczonej formie dostarczy Ci zupełnie nowych doznań smakowych. Wyciągnięcie z piekarnika gorącego, wspaniale pachnącego naczynia z tą zupą jest prawdziwą ucztą dla zmysłów. Zapiekana zupa cebulowa jest danie, które zachwyci nie tylko smakiem, ale też sposobem podania.

Składniki:

  • 50 dag cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml białego wina
  • 1 l bulionu
  • pęczek świeżego estragonu lub suszony
  • 8 kromek bagietki
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz

Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?

  1. Zapiekana zupa cebulowa
    1.
    Bagietkę kroimy. Cebule obieramy i kroimy w cienkie talarki. Czosnek drobno siekamy lub miażdżymy w prasce. Roztapiamy masło i na małym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem.
  2. Zapiekana zupa cebulowa
    2.
    Wlewamy wino i bulion. Gotujemy ok. 15 minut. Wsypujemy posiekany świeży lub suszony estragon oraz doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Zapiekana zupa cebulowa
    3.
    Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy obficie pokrojoną bagietkę. Zupę wlewamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do niej kromki. Zapiekamy na rumiano (10-15 minut) w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 °C. Przed podaniem nieco studzimy.

Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje

Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, możemy zrobić jasną zasmażkę – do cebuli wsypujemy łyżkę mąki i lekko podsmażamy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekana zupa cebulowa
Następny przepis: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode