Zapiekana zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa

Oto przepis na coś, co zabierze zupę cebulową na zupełnie nowy poziom – zapiekana zupa cebulowa. Ten klasyczny francuski przepis został podnoszony o kilka niespodziewanych składników, które sprawiają, że jest nieodparcie smakowity i pełen głębokich, bogatych smaków. Kluczem do tej zupy jest oczywiście cebula, ale dodatek zarumienionego sera daje jej kremową teksturę oraz dopełnia smaku. Zupa cebulowa zapiekana z serem jest idealnym komfortowym daniem na chłodne wieczory. Więcej niż zwykła zupa, zapewnia ona bogate, satysfakcjonujące doświadczenie kulinarnych smaków.

Składniki:

  • Składniki na 3 porcje:
  • 5 średniej wielkości cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • duża łyżka masła
  • 1 l bulionu
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka ziół prowansalckich
  • sól do smaku
  • natka pietruszki
  • 3 kromki chleba tostowego
  • starty ser do posypania

Zapiekana zupa cebulowa – jak zrobić?

  1. Cebulę i czosnek obieram. Cebulę kroję w piórka. Czosnek przeciskam przez praskę. W rondelku roztapiam masło i dodaję czosnek, po chwili dokładam cebulę. Szklę na małym ogniu często mieszając. Następnie dodaję paprykę słodką i kurkumę. Podlewam bulionem, dodaję resztę przypraw i gotuję aż cebula zmięknie. Trwa to około 30 minut.

  2. Zupę przelewam do kokilek, posypuję starym serem, natką pietruszki oraz przykrywam kromką chleba. Zapiekam w piekarniku ok. 20 minut w 150°C.

Zapiekana zupa cebulowa – dodatkowe informacje

Zupę można zapiec pod ciastem francuskim.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zapiekany bakłażan i inne warzywa
Następny przepis: Zapiekana zupa cebulowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode