Zapiekana tortilla z mięsem mielonym
Zapiekana tortilla z mięsem mielonym to przepis, który urzeka swoją prostotą wykonania, a jednocześnie niepowtarzalnym smakiem. Jest odpowiedzią na pytanie „co ugotować na kolację” po ciężkim dniu. Składa się ze starannie dobranych, pełnych aromatów składników. Kluczem do sukcesu tego dania jest znakomita tortilla, mięso mielone, pyszne przyprawy i ser, który po roztworzeniu nadaje dań smak pełnej satysfakcji. Na pewno pokochacie tę tortillę zapiekaną w piekarniku. W jej prostocie tkwi prawdziwy majstersztyk. To danie, które jest jednocześnie wyraziste w smaku i przytulne, idealne na spokojne wieczory. Proste składniki mogą sprawić, że kolacja z dnia powszedniego nabierze charakteru wyjątkowego posiłku.
admin
Składniki:
- 4 duże placki pszenne tortilli
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
- gotowy sos do spaghetti w słoiku
- żółty ser
Zapiekana tortilla z mięsem mielonym – jak zrobić?
- Forma: 31 x 19 cm
- Mięso mielone smażę na małej ilości oleju, pod koniec smażenia dodaję sos i chwilkę duszę.
- Dno formy wykładam dwoma plackami, posypuję startym serem, na to rozsmarowuję 1/2 mięsa z sosem. Na to kładę kolejny placek, resztę farszu, przykrywam ostatnim plackiem. Wierzch polewam pozostałością sosu i posypuję serem. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 – 190 stopni na około 15 minut, do zagrzania i roztopienia się sera.
Zapiekana tortilla z mięsem mielonym – dodatkowe informacje
Brzegi tortilli warto zagiąć do środka, by nie wystawały, ponieważ po pieczeniu robią się chrupkie i nie każdemu mogą smakować 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Następny przepis: ZAPIEKANA KANIWA CZEKOLADOWA Z TRUSKAWKAMI