Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem
Składniki:
- 5 sztuk papryki (średniej wielkości)
- 500 gram mięsa mielonego
- 150 gram ryżu (1,5 torebki)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego żółtego sera
- kilka czarnych oliwek
- olej do smażenia
Zapiekana papryka faszerowana ryżem i mięsem – jak zrobić?
- Paprykę umyć, osuszyć i odciąć górną część tworząc czapki. Wydrążyć środki z pestek. Naczynie do zapiekania posmarować olejem i ułożyć papryki. Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
- Na odrobinie oleju (może być oliwa z oliwek) podsmażyć cebulę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać mięso, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i zioła. Do usmażonego mięsa na sam koniec dodać pokrojone w plastry oliwki i koncentrat. Całość wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem.
- Gotowy farsz wkładać do papryk, wierzch posypując serem. Przykryć czapkami. Układać w natłuszczonym naczyniu i piec ok 30 min w temperaturze ok 200 stopni.
Porady – dodatkowe informacje
Papryka faszerowana zapiekana w piekarniku z ryżem i mięsem mielonym będzie jeszcze ładniej prezentować się na talerzu, jeśli wybierzemy większe i szersze egzemplarze papryki. Bez problemu po brzegi napełnimy je wyśmienitym farszem. Nadziewana papryka to świetny sposób na wykorzystanie resztek zalegających w naszej lodówce. Możemy dodać do niej wybrane warzywa, a także pozostałości po poprzednich potrawach takie jak sos do spaghetti, który nada naszemu nadzieniu kremowej konsystencji czy też mięsną potrawkę lub warzywny gulasz, który może stanowić idealną alternatywę tego dania dla wegetarian. Paprykę możemy faszerować zarówno odcinając jej wierzch, który potem świetnie sprawdzi się w roli jadalnego wieczka lub przekrawając ją na pół. Dla fanów sera polecamy dodatkową porcję startego cheddara, goudy lub mozzarelli – faszerowana papryka będzie jeszcze smaczniejsza. Jaką paprykę najlepiej wybrać? Papryki oprócz różnych kolorów, dzielą się również na żeńskie i męskie. Te pierwsze mają cztery wybrzuszenia na dole i najlepiej smakują podawane na surowo. Z kolei rodzaj męski charakteryzuje się trzema wybrzuszeniami i idealnie sprawdzi się w wersji pieczonej lub gotowanej. Dlatego też do dania z faszerowanej papryki najlepiej jest wybrać te rodzaju męskiego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zapiekana zupa cebulowa
Następny przepis: Zapiekana tortilla z mięsem mielonym