Zalewajka

Zalewajka

Jeżeli szukacie prawdziwie polskiego, sycącego dania, warto spróbować przepisu na zalewajkę. Ta znana od wieków zupa, cieszy się niesłabnącą popularnością w naszym kraju. W staropolskiej wersji, podawana była z kawałkiem chleba maczanym w bulionie. Współcześnie, zupa ta jest przyrządzana na bazie ziemniaków, boczku, kiełbasy czy żeberek. Tradycyjnie przygotowywana zalewajka na żeberkach to doskonały pomysł na sycący obiad czy kolację, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Aromat przypraw i delikatnej wędzonki przyciąga do stołu całą rodzinę. To danie, które potrafi zadowolić nawet najwybredniejsze podniebienia.

Składniki:

  • około 0,5 litra czystego zakwasu na żur bez mąki
  • około 0,4 kg wędzonych żeberek
  • 30 dag wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 kiełbasy białe surowe
  • 10 mniejszych ziemniaków
  • 150 ml śmietany 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa uniwersalna
  • dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo

Zalewajka – jak zrobić?

  1. Żeberka zalać wodą, zagotować, usunąć szumowiny, gotować na małym ogniu.
  2. Jarzyny umyć obrać, dodać do żeberek.
  3. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę.
  4. Gdy jarzyny i mięso będzie miękkie, wyciągnąć z wywaru.
  5. Żeberka obrać z kości, mięso włożyć z powrotem do wywaru.
  6. Do wywaru włożyć ziemniaki oraz białą kiełbasę.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa ugotowana, wlać zakwas na żur.
  8. Zupę przyprawić do smaku, dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Cebulę obrać wraz z boczkiem pokroić w kosteczkę.
  10. Boczek i cebulkę usmażyć na złoto, dodać do zalewajki.
  11. Zalać śmietaną. Zagotować.
  12. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub potartymi na tarce oraz białą kiełbasą pokrojoną w plastry.

Smacznego!

Zalewajka – dodatkowe informacje

Można użyć kupnego zakwasu lub zrobić go samemu zalewajka na żeberkach. Więcej informacji na temat przygotowania własnego zakwasu znajdziesz na stronie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-wlasnym-zakwasie-5


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zalewajka wegetariańska
Następny przepis: Zalewa do grzybów w occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode