Zalewa do grzybów w occie

Zalewa do grzybów w occie

Odkryj cudowny smak grzybów leśnych z naszym przepisem na zalewę do grzybów w occie! Ta przepis na zalewę jest idealny do przygotowania marynaty octowej do grzybów. Szczególnie polecany dla prawdziwków, maślaków oraz siniaków znakomicie zaostrza smakową nutę tych wyśmienitych eunikatów leśnej przyrody. To doskonały sposób na zachowanie aromatu grzybów na zimę. Dzięki naszej zalewie zyskasz pyszne grzybki, które będą doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Przygotuj się na sezon grzybowy z naszym przepisem, a Twoje grzybki marynowane w zalewie octowej zachwycą nie tylko Ciebie, ale także Twoich najbliższych!

Składniki:

  • zalewa na 4 słoki 0,5l:
  • 3,5 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 łyżka soli
  • 6 łyżek cukru
  • 12 ziela ang , 4 liście laurowe
  • oczyszczone grzyby: mogą być różne: prawdziwki, podgrzybki, siwki, a także inne jesienne grzyby – w przybliżeniu na taką zalewę 2 kg grzybów.

Zalewa do grzybów w occie – jak zrobić?

  1. W garnuszku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, sól, cukier.
  2. Grzyby oczyszczamy, wrzucamy na osoloną wodę. Do wody dodajemy 2 łyżki octu (grzybkom nie ściemnieją kapelusze pod spodem – podgrzybki, prawdziwki). Gotujemy ok. 10 minut. Grzyby przekładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka wrzucamy po 1 liściu laurowym i 3 ziela angielskie. Zalewamy gorącą zalewą. Odwracamy do góry dnem, żeby słoiki się zamknęły.

Zalewa do grzybów w occie – dodatkowe informacje

Grzyby w słoiku układamy luźno, żeby nie było ciasno upchane, bo potem zrobi się brzydka galaretowata zalewa po otworzeniu słoika. Jak za mało zalewy do grzybów, dorabiamy zalewę powtarzając składniki identycznie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zalewa octowa do ryb i mięs
Następny przepis: Zakwas żytni krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode