Zakwas żytni krok po kroku
Składniki:
- 250 gram mąki żytniej razowej typ.2000
- 250 ml.letniej wody o temperaturze 40 stopni
- Dodatkowo:
- duże naczynie szklane
- drewniana łyżka
- gaza
Zakwas żytni krok po kroku – jak zrobić?
- Dzień 1.
Zakwas najlepiej przyrządzić wieczorem. Do dużego szklanego naczynia wsypujemy 100 gram mąki i wlewamy 100 ml. letniej wody, mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.
- Dzień 2.
Zakwas mieszamy drewnianą łyżką i pozostawiamy na kolejne 12 godzin. Zakwas dokarmiamy, dodajemy 50 gram mąki i wlewamy 50 ml. Letniej wody, mieszamy drewnianą łyżką, odstawiamy na 24 godziny pod przykryciem.
- Dzień 3-5.
Czynność powtarzamy przez trzy kolejne dni.
- Dzień 6.
Zakwas jest już gotowy, powinien mieć ładny owocowy zapach i pęcherzyki powietrza, możemy już zacząć piec z niego chleb.
- Przechowywanie zakwasu.
Z aktywnego zakwasu odkładamy za każdym razem 3 łyżki zakwasu do nowego, czystego szklanego naczynia, przykrywamy gazą. Trzymamy go w lodówce nie dłużej niż 14 dni. Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas trzymamy w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia, znów odkładamy 3 łyżki na kolejny raz i przed kolejnym pieczeniem znów dokarmiamy.
Zakwas żytni krok po kroku – dodatkowe informacje
Zakwas w lodówce przechowujemy do dwóch tygodni, później musimy go dokarmić.