Zalewajka wegetariańska
Składniki:
- garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- 8 ziemniaków (ponad 1kg)
- duży ząbek czosnku
- łyżka majeranku
- 300 ml zakwasu na żurek
- 150 g śmietany 18%
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól do smaku
- 3 łyżki posiekanego koperku (u mnie mrożony)
Zalewajka wegetariańska – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę i tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta.
Smacznego.
Zalewajka wegetariańska – dodatkowe informacje
Z uwielbieniem wspominamy babcine kuchnie. Taka zalewajka, to palce lizać. Przywołuje miłe wspomnienia. Nikt nie myślał kiedyś, czy wegetariańskie danie, czy nie. Babcia gotowała z tego co było w domu, z tego co było zgromadzone z pola, z lasu. Taka zupa ma przepiękny zapach grzybów, koperku. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.