Zalewajka wegetariańska

Zalewajka wegetariańska

Zdecydowanie warto spróbować zalewajki wegetariańskiej, aromatycznej zupy o bogatym smaku i lekkim zabarwieniu. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnej zalewajki, która często jest przygotowywana na wywarze mięsnym. Pomimo braku mięsa, ta wersja zupy nie traci na intensywności smaku, a wręcz przeciwnie, potrafi zaskoczyć swoją bogatą paletą nut smakowych. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie roślinne potrawy, ale również dla osób, które chcą wzbogacić swoją codzienną dietę o nowe, interesujące smaki. Wypróbuj zalewajkę wegetariańską – z pewnością przekonasz się, że warto!

Składniki:

  • garść suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • 8 ziemniaków (ponad 1kg)
  • duży ząbek czosnku
  • łyżka majeranku
  • 300 ml zakwasu na żurek
  • 150 g śmietany 18%
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
  • 3 łyżki posiekanego koperku (u mnie mrożony)

Zalewajka wegetariańska – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Grzyby opłukać, zalać wodą i zostawić na noc, żeby namiękły. Jeśli są większe, to pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę przełożyć do garnka i zalać wodą, tak 5 cm ponad i dodać grzyby z zalewą. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać zakwas na żurek i przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek. Jeszcze pogotować kilka minut na wolnym ogniu. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku. Dodać zahartowaną śmietanę i tuż przed podaniem dodać jeszcze posiekany koperek. Zupa powinna być dość gęsta.

Smacznego.

Zalewajka wegetariańska – dodatkowe informacje

Z uwielbieniem wspominamy babcine kuchnie. Taka zalewajka, to palce lizać. Przywołuje miłe wspomnienia. Nikt nie myślał kiedyś, czy wegetariańskie danie, czy nie. Babcia gotowała z tego co było w domu, z tego co było zgromadzone z pola, z lasu. Taka zupa ma przepiękny zapach grzybów, koperku. Smak lekko kwaśny za sprawą ukwaszonej mąki żytniej, złagodzony śmietaną. Czasami była okraszona skwarkami, albo z kawałkiem swojskiej kiełbasy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zalewajka z grzybami
Następny przepis: Zalewajka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode