Zalewajka
Jeżeli szukacie prawdziwie polskiego, sycącego dania, warto spróbować przepisu na zalewajkę. Ta znana od wieków zupa, cieszy się niesłabnącą popularnością w naszym kraju. W staropolskiej wersji, podawana była z kawałkiem chleba maczanym w bulionie. Współcześnie, zupa ta jest przyrządzana na bazie ziemniaków, boczku, kiełbasy czy żeberek. Tradycyjnie przygotowywana zalewajka na żeberkach to doskonały pomysł na sycący obiad czy kolację, szczególnie podczas zimowych miesięcy. Aromat przypraw i delikatnej wędzonki przyciąga do stołu całą rodzinę. To danie, które potrafi zadowolić nawet najwybredniejsze podniebienia.
admin
Składniki:
- około 0,5 litra czystego zakwasu na żur bez mąki
- około 0,4 kg wędzonych żeberek
- 30 dag wędzonego boczku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 kiełbasy białe surowe
- 10 mniejszych ziemniaków
- 150 ml śmietany 30%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
Zalewajka – jak zrobić?
- Żeberka zalać wodą, zagotować, usunąć szumowiny, gotować na małym ogniu.
- Jarzyny umyć obrać, dodać do żeberek.
- Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kosteczkę.
- Gdy jarzyny i mięso będzie miękkie, wyciągnąć z wywaru.
- Żeberka obrać z kości, mięso włożyć z powrotem do wywaru.
- Do wywaru włożyć ziemniaki oraz białą kiełbasę.
- Gdy ziemniaki będą miękkie, a kiełbasa ugotowana, wlać zakwas na żur.
- Zupę przyprawić do smaku, dodać majeranek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Cebulę obrać wraz z boczkiem pokroić w kosteczkę.
- Boczek i cebulkę usmażyć na złoto, dodać do zalewajki.
- Zalać śmietaną. Zagotować.
- Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub potartymi na tarce oraz białą kiełbasą pokrojoną w plastry.
Smacznego!
Zalewajka – dodatkowe informacje
Można użyć kupnego zakwasu lub zrobić go samemu zalewajka na żeberkach. Więcej informacji na temat przygotowania własnego zakwasu znajdziesz na stronie: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurek-na-wlasnym-zakwasie-5
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zalewajka wegetariańska
Następny przepis: Zalewa do grzybów w occie