Zakwas żytni
Oto przepis na znany i lubiany zakwas żytni. To minimum składników, a efekt zdumiewający – drożdże i bakterie w naturalny sposób przekształcają mieszankę wodę-żyto w aromatyczny zakwas, stanowiący bazę dla wielu tradycyjnych potraw kuchni wschodnioeuropejskiej. Jeżeli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak ożywić zakwas, to ten przepis jest właśnie dla ciebie. Proces tworzenia zakwasu jest niezwykle fascynujący i wprawia w zachwyt zarówno doświadczonych kucharzy, jak i amatorów. Choć wymaga cierpliwości, końcowy efekt będzie warty każdej minuty oczekiwania. Brewer’s yeast and bacteria naturally transform the water-rye mixture into an aromatic leaven, which forms the base for many traditional Eastern European dishes.
admin
Składniki:
Zakwas żytni – jak zrobić?
-
1.
W wysokim słoiku mieszamy mąkę z wodą, w proporcjach 1:1. Przykrywamy słoik – używam folii aluminiowej, nakłuwam ją wykałaczką aby zakwas miał dopływ powietrza.
Ja zaczynam przygotowywać zakwas od połowy szklanki mąki i połowy szklanki wody. Przez 2 kolejne dni dokarmiamy zakwas łyżką wody i łyżką mąki. Trzeciego dnia zakwas jest gotowy do użycia.
Porady – Dodatkowe informacje
Już kilka godzin po wymieszkaniu mąki z wodą zakwas powinien zacząć bąbelkować. Jeśli zakwas zaczyna brzydko pachnieć lub pojawia się na nim pleśń, należy go niezwłocznie wyrzucić i rozpocząć proces przygotowywania od początku.
Zakwas przechowuję w lodówce. Co 3 dni dodaję do niego odrobinę wody i mąki, aby go ożywić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Zakwas żytni krok po kroku
Następny przepis: Zakwas na Żur Śląski