Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony to klucz do ulubionego zimowego dania Wschodniej i Środkowej Europy. Tradycyjny zakwas bazuje na naturalnej fermentacji, która nadaje barszczowi jedyny w swoim rodzaju kwaskowy posmak, głębię smaku i szereg korzyści zdrowotnych. Zakwas wymaga tylko kilku podstawowych składników i jest łatwy do wykonania, ale potrzebuje czasu, aby się prawidłowo wyfermentować. Podróbek nie da się porównać z autentycznym, domowym zakwasem na barszcz czerwony. Ten przepis na zakwas zapewni, że Twój barszcz będzie smakował tak, jak powinien – głęboko, złożono i wyrazisto, z subtelną nutą kwasowości.

Składniki:

  • 1 kilogram czerwonych buraków
  • 5 szklanek przegotowanej letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe

Zakwas na barszcz czerwony – jak zrobić?

  1. Buraki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki, wkładać do słoika, przekładając czosnkiem, zielem angielskim, listkami laurowymi, całość zalać przegotowaną i wystudzoną wodą wymieszaną z solą. Tak przygotowany zakwas odstawiamy w kuchni na blacie w ciepłym miejscu, aby zakwas pracował, po 5-6 dniach zakwas zlać do butelki i przechowywać w lodówce do 2 tyg. A buraki można wykorzystać do surówki. Zakwas buraczany jest bardzo zdrowy do picia, robię go normalnie w trakcie roku. Aby przyspieszyć cały proces można wrzucić do słoika kawałek chleba razowego lub wlać trochę soku z ogórków kiszonych, a słoik najlepiej przykryć gazą i zawiązać gumką.

Zakwas na barszcz czerwony – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś lubi można dodać kminek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zakwas na Żur Śląski
Następny przepis: ZAKWAS CHLEBOWY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode