Zając-pieczeń z jajkiem

Zając-pieczeń z jajkiem

Zając-pieczeń z jajkiem to wykwintne i niecodzienne danie, które stanowi doskonałą propozycję dla miłośników wyszukanej kuchni. Tradycyjna pieczeń z delikatnego mięsa zająca, wzbogacona przepysznym farszem z jajkiem, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Już sama nazwa dania przywodzi na myśl święta i eleganckie, rodzinne obiady. Ta wyśmienita propozycja kulinarna, doceniana zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci, to prawdziwy sposób na wprowadzenie odrobiny luksusu do domowego jadłospisu. Składniki do przygotowania zająca-pieczni są łatwo dostępne, a sama pieczeń jest niezwykle smaczna, a zarazem dość prosta w przygotowaniu. Możliwości serwowania są niemal nieograniczone, odpowiadając na różne gusta kulinarny.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego (najlepiej zakupić zmieloną łopatkę i zmieloną pierś z kurczaka)
  • 2 jaja + 4 jaja ugotowane na twardo
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 bułka zwykła
  • sol, pieprz do smaku
  • 2 łyżki majeranku

Pieczeń z zająca – jak zrobić?

  1. 1.
    Bułkę namaczamy w mleku.
  2. 2.
    Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy. Doprawiamy do smaku.
  3. 3.
    Połowę mięsa wkladamy do keksówki, na środku układamy jajka ugotowane na twardo, przykrywamy pozostałym mięsem.
  4. 4.
    Piec ok. 1 godzinę w 190 stopniach.

Zając-pieczeń z jajkiem – dodatkowe informacje

Pieczeń zająca można również przygotować bez jaj, wówczas będzie świetnym dodatkiem do chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Zaklepus
Następny przepis: zacierka chłopska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode