Wywar drobiowo – warzywny
Wywar drobiowo-warzywny to podstawa wielu smacznych zup i sosów. Jego głęboki aromat i bogaty smak są wynikiem połączenia drobiu z wyselekcjonowanymi warzywami, które są powoli gotowane, aby osiągnąć pełnię smaku. Właściwie przygotowany wywar jest klarowny i wolny od niechcianych resztek. Choć jest czasochłonny, to jego przygotowanie wcale nie jest trudne i z pewnością warto zainwestować w niego czas, by cieszyć się domowym wywarem, który jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, bez konserwantów i zbędnych dodatków. Idealny wywar na zupę zawsze zaczyna się od dobrej jakości składników.
admin
Składniki:
- 700 g porcji rosołowej z indyka (skrzydło i kawałek szyi)
- 2 liście laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 1 łyżka soli
- 3 łyżki suszonej włoszczyzny lub 1 porcja świeżej
Wywar drobiowo – warzywny – jak zrobić?
- Mięso myjemy, zalewamy w garnku 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy połamane liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i sól. Gotujemy na wolnym ogniu 45 minut. Dodajemy włoszczyznę i gotujemy jeszcze około 60 minut. W czasie gotowania od czasu do czasu uzupełniamy wygotowaną wodę.
- Wywar przecedzamy, uzupełniamy wodą do objętości 2 litrów, zagotowujemy. Na tym wywarze przygotowujemy zupę. Jeśli nie wykorzystamy całego wywaru od razu, gorący przelewamy do słoika i natychmiast zamykamy. Przechowujemy w lodówce kilka dni.
Wywar drobiowo – warzywny – dodatkowe informacje
Porcję rosołową z indyka można zastąpić porcją z kurczaka. Zamiast suszonej włoszczyzny można użyć świeżej. Z mięsa obranego z kości można przygotować np. farsz do naleśników lub pierogów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Yum Yums - zakręcone pączki angielskie
Następny przepis: Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem