Wytrawne ptysie

Wytrawne ptysie

Wytrawne ptysie to niezwykle smakowite i eleganckie przekąski, które z pewnością przypadną do gustu zarówno domownikom, jak i gościom. Delikatna, chrupiąca skorupka skrywa w sobie zdumiewająco puszyste wnętrze wypełnione aromatycznym farszem. Ten przepis to połączenie tradycyjnej francuskiej sztuki piekarskiej z nutą polskiego smaku. Idealne na przyjęcia, koktajle czy rodzinne spotkania. Farsz do ptysiów, który proponujemy przygotować, to połączenie różnorodnych składników, które doskonale komponują się ze sobą, tworząc harmonię smaków. To doskonały wybór dla osób, które chcą spróbować czegoś innego niż ptysie słodkie.

Składniki:

  • Ptysie:
  • 200 g mąki
  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 5 jajek
  • Farsz z tuńczyka:
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 jajko na twardo
  • 1 łyżka kaparów
  • majonez
  • pieprz, sól
  • Farsz z kurczaka:
  • 1/2 udka pieczonego
  • 4 morele suszone
  • 1 łyżka uprażonych orzechów włoskich
  • kilka listków mięty
  • majonez
  • pieprz, sól
  • Farsz z sera:
  • 40 g sera żółtego
  • 1 jajko na twardo
  • 1 łyżeczka chrzanu żurawinowego
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • majonez
  • pieprz, sól
  • Farsz z szynki:
  • 80 g szynki wędzonej
  • 2-3 korniszony
  • majonez
  • pieprz, sól

Wytrawne ptysie – jak zrobić?

  1. Wodę z solą i masłem zagotować, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Po wystudzeniu dodawać po jednym jajku i ucierać na gładko. Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, małe ptysie, wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 – 20 min w temp. 200 st.
  2. Farsz z tuńczyka: Jajko pokroić w kostkę, dodać posiekane kapary, rozdrobnionego tuńczyka, majonez, sól i pieprz do smaku i wymieszać.
  3. Farsz z kurczaka: Mięso oddzielić od kości i skórki, pokroić drobno. Dodać pokrojone w małą kostkę morele, posiekane orzechy i miętę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać.
  4. Farsz z sera: Ser zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Jajko pokroić w kostkę, żurawinę pokroić w paseczki. Wszystko połączyć, dodać chrzan, majonez, pieprz i sól i wymieszać.
  5. Farsz z szynki: Szynkę i ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać majonez, doprawić i wymieszać.
  6. Ptysie przekroić, napełnić dolną część farszem i przykryć górną częścią. Od razu podawać.

Wytrawne ptysie – dodatkowe informacje

Majonezu do poszczególnych farszy dajemy tylko tyle, żeby połączyć składniki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wytrawny torcik mięsno-grzybowy z marchewkowym musem
Następny przepis: Wytrawne racuchy drożdżowe ze świeżymi ziołami i żółtym serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode