Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami

Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami

„Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami” to rewelacyjny sposób na połączenie smaku i zdrowia. Ten deser to idealny wybór dla osób dbających o swoją sylwetkę, które nie chcą rezygnować z ulubionych słodyczy. Powstałe z białek i lekkiej bitej śmietany, udawane ptysie zachwycą was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Dodatek świeżych pomarańczy doda słodko-kwasowy akcent, który idealnie zbalansuje całość. Bez wyrzutów sumienia można po nie sięgnąć, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego!

Składniki:

  • Ptysie:
  • 5 białek
  • Szczypta soli
  • Dodatki:
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 pomarańcza

Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami – jak zrobić?

  1. 5 białek ubijamy z solą na sztywno. UWAGA! Miska i mieszadła miksera odtłuścić np. przecierając cytryną. Wtedy białka ubiją się szybciej.
  2. Łyżką wykładamy nieduże porcje ubitych białek i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 110°C.
  3. Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami pomarańczy.

Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami – dodatkowe informacje

Dzięki temu, że nie dodajemy cukru ubite białka smakują jak ptysie. Z cukrem stworzymy bezy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną
Następny przepis: Wyposzczony żurek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode