Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami
„Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami” to rewelacyjny sposób na połączenie smaku i zdrowia. Ten deser to idealny wybór dla osób dbających o swoją sylwetkę, które nie chcą rezygnować z ulubionych słodyczy. Powstałe z białek i lekkiej bitej śmietany, udawane ptysie zachwycą was nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Dodatek świeżych pomarańczy doda słodko-kwasowy akcent, który idealnie zbalansuje całość. Bez wyrzutów sumienia można po nie sięgnąć, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego!
admin
Składniki:
- Ptysie:
- 5 białek
- Szczypta soli
- Dodatki:
- 250 ml śmietany 36%
- 1 pomarańcza
Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami – jak zrobić?
- 5 białek ubijamy z solą na sztywno. UWAGA! Miska i mieszadła miksera odtłuścić np. przecierając cytryną. Wtedy białka ubiją się szybciej.
- Łyżką wykładamy nieduże porcje ubitych białek i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 110°C.
- Po wystudzeniu dekorujemy bitą śmietaną i kawałkami pomarańczy.
Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami – dodatkowe informacje
Dzięki temu, że nie dodajemy cukru ubite białka smakują jak ptysie. Z cukrem stworzymy bezy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną
Następny przepis: Wyposzczony żurek