Wyposzczony żurek

Wyposzczony żurek

Wyposzczony żurek to dieta-stricte odżywczy napój, który swoje korzenie ma w tradycyjnej kuchni polskiej. Dni diety na żurku to wyjątkowy sposób na zresetowanie organizmu, wprowadzenie zmian do codziennego menu i zdyscyplinowanie samych siebie. Istotne jest, że żurek do picia, który stanowi główny składnik tej diety, to zakwas na żytnim zaczynie, bogaty w probiotyki, błonnik i witaminy, doskonały na kaca, usprawniający trawienie i pomagający utrzymać prawidłowe pH naszego układu trawiennego. To lekki, odżywczy napój, który z powodzeniem można włączyć do diety każdego, kto pragnie zadbać o swoje zdrowie i dobry stan swojego ciała.

Składniki:

  • 1 szklanka domowego zakwasu na żur
  • 2 cebule
  • 20 dag kiełbasy cienkiej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • pieprz ziarnisty
  • 1 łyżka majeranku
  • włoszczyzna
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki śmietany 18%

Wyposzczony żurek – jak zrobić?

  1. 1.
    Włoszczyznę i cebulę obieramy, kroimy. Warzywa oprócz cebuli zalewamy w garnku wodą, dodajemy liść laurowy, ziarenka pieprzu oraz ziela angielskiego, solimy i gotujemy 35 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
  2. 2.
    Odcedzamy wywar, warzywa odrzucamy, zalewamy zakwasem, gotujemy.
  3. 3.
    Kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę, przesmażamy na rozgrzanym oleju z cebulą, razem z tłuszczem wlać do zupy, doprawić do smaku solą i majerankiem, zagotować.

Wyposzczony żurek – dodatkowe informacje

Można podawać żurek do picia z jajkiem lub ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wyśmienite
Następny przepis: Wypasione bułki z grilla elektrycznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode