Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną
Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną to propozycja obiadu, który łączy w sobie nutę klasycznego włoskiego stylu z prostotą wykonywania. Rześki smak tuńczyka harmonizuje z delikatnością śmietany, tworząc kuszący i bogaty w smaku obiad. Przepis na ten makaron z tuńczykiem i śmietaną jest ujęty w prosty sposób, dzięki czemu osoby na różnym poziomie umiejętności kulinarnych mogą śmiało zmierzyć się z realizacją tego wyzwanie kuchennego. Sięgnij po garść spaghetti, puszkę dobrej jakości tuńczyka i odrobinę śmietany – te proste, każdemu znane składniki, mogą uczynić magiczne rzeczy na twoim stole.
admin
Składniki:
- 500 g makaronu
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach
- 100 g żółtego sera (niekoniecznie)
- 400 g śmietany 18%
- 3 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Wyśmienite spaghetti z tuńczykiem i śmietaną – jak zrobić?
- Makaron gotujemy ale dente następnie odsączamy tuńczyka z oleju.
- Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy na patelnię tuńczyka. Cząstki można lekko rozdzielić widelcem, nie rozdrabniać.
- Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek rozgniatamy w wyciskarce do czosnku. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy cebulę i dusimy ją na wolnym ogniu, aby nabrała złotego koloru (nie wolno jej przypalić, bo potrawa będzie gorzka).
- Tuńczyka dusimy chwilę pod przykryciem. Dodajemy czosnek. Zmniejszamy ogień, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, przyprawiamy do smaku.
- Ugotowany wcześniej makaron penne wrzucamy na patelnię, mieszamy razem składniki. Na talerzach podajemy danie posypane serem.
Spaghetti z tuńczykiem i śmietaną – dodatkowe informacje
Uważać, aby śmietana podczas dodawania się nie ścięła, najlepiej na chwilę zdjąć patelnię z ognia i dopiero dodać śmietanę. To ważne, aby była ona jak najdelikatniejsza w smaku. Jeśli ktoś lubi, ser można dodać pod koniec gotowania, zagęści sos i sprawi, że będzie bardziej aksamitny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wyśmienity biszkopt orzechowy bez mąki i cukru
Następny przepis: Wysokobiałkowe udawane ptysie z bitą śmietaną i pomarańczami