Wykwintna zapiekanka z ryżu
Zapraszamy do przygotowania wykwintnej zapiekanki z ryżu – dania, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. To prosty, ale jednocześnie niezwykle elegancki przepis, który z powodzeniem można dostosować do swoich ulubionych smaków. Ryż jest niezwykle uniwersalnym składnikiem, doskonale łączy się z wieloma produktami, co sprawia, że zapiekanka z jego udziałem zawsze wychodzi smaczna i sycąca. Dzięki temu przepisowi, zapiekanka nabierze nowego, wykwintnego wymiaru. Wypróbujcie, bo warto – to prawdziwa uczyta dla fanów wykwintnych zapiekanek.
admin
Składniki:
- Szklanka białego ryżu
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- Laska wanilii
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru
- Szczypta soli
- Łyżeczka cynamonu
- Opcjonalnie miód do słodzenia masy z jabłek (5-6 łyżek cukru)
- 1,2 kg renet
- Tłuszcz do wysmarowania formy do zapiekania
Wykwintna zapiekanka z ryżu – jak zrobić?
- Zagotuj mleko z wodą i wanilią, dodaj szczyptę soli. Do gotującego mleka wrzuć ryż, zamieszaj, zmniejsz ogień i przykryj. Ryż gotuj do czasu wchłonięcia płynu.
- Odstaw ryż z ognia i przestudź.
- Zółtka utrzyj z cukrem do białości i wymieszaj z przestudzonym ryżem.
- Przygotuj masę z jabłek: zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Duś starte jabłka w rondlu ok. 15 minut (bez dodawania wody), dodaj cynamon.
- Po zdjęciu masy z ognia dodaj cukier lub miód i dokładnie wymieszaj.
- Część ryżu (do 1/2 ilości) umieść w formie do zapiekania. Dodaj masę jabłeczną.
- Przykryj pozostałym ryżem. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 170 stopni pieca i zapiekaj 30-40 minut.
Wykwintna zapiekanka z ryżu – dodatkowe informacje
Zapiekanka smakuje najlepiej w dniu przygotowania, lekko ciepła. Ryż i masę jabłeczną można podzielić na więcej części, uzyskując taki „przekładaniec”, jednak pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wykwintna zupa krem z borowików
Następny przepis: Wyjątkowe ciasto na pierogi