Wykwintna zapiekanka z ryżu

Wykwintna zapiekanka z ryżu

Zapraszamy do przygotowania wykwintnej zapiekanki z ryżu – dania, które doskonale sprawdzi się na rodzinny obiad lub kolację z przyjaciółmi. To prosty, ale jednocześnie niezwykle elegancki przepis, który z powodzeniem można dostosować do swoich ulubionych smaków. Ryż jest niezwykle uniwersalnym składnikiem, doskonale łączy się z wieloma produktami, co sprawia, że zapiekanka z jego udziałem zawsze wychodzi smaczna i sycąca. Dzięki temu przepisowi, zapiekanka nabierze nowego, wykwintnego wymiaru. Wypróbujcie, bo warto – to prawdziwa uczyta dla fanów wykwintnych zapiekanek.

Składniki:

  • Szklanka białego ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • Laska wanilii
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżeczka cynamonu
  • Opcjonalnie miód do słodzenia masy z jabłek (5-6 łyżek cukru)
  • 1,2 kg renet
  • Tłuszcz do wysmarowania formy do zapiekania

Wykwintna zapiekanka z ryżu – jak zrobić?

  1. Zagotuj mleko z wodą i wanilią, dodaj szczyptę soli. Do gotującego mleka wrzuć ryż, zamieszaj, zmniejsz ogień i przykryj. Ryż gotuj do czasu wchłonięcia płynu.
  2. Odstaw ryż z ognia i przestudź.
  3. Zółtka utrzyj z cukrem do białości i wymieszaj z przestudzonym ryżem.
  4. Przygotuj masę z jabłek: zetrzyj jabłka na tarce o grubych oczkach. Duś starte jabłka w rondlu ok. 15 minut (bez dodawania wody), dodaj cynamon.
  5. Po zdjęciu masy z ognia dodaj cukier lub miód i dokładnie wymieszaj.
  6. Część ryżu (do 1/2 ilości) umieść w formie do zapiekania. Dodaj masę jabłeczną.
  7. Przykryj pozostałym ryżem. Wstaw zapiekankę do nagrzanego do 170 stopni pieca i zapiekaj 30-40 minut.

Wykwintna zapiekanka z ryżu – dodatkowe informacje

Zapiekanka smakuje najlepiej w dniu przygotowania, lekko ciepła. Ryż i masę jabłeczną można podzielić na więcej części, uzyskując taki „przekładaniec”, jednak pierwszą i ostatnią warstwą powinien być ryż.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wykwintna zupa krem z borowików
Następny przepis: Wyjątkowe ciasto na pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode