Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka ;)
Gdyby królestwo zupy uosabiało miejski szyk i elegancję, wodzionka byłaby jego charyzmatycznym rabusiem, znanym i lubianym przez każdego. Kiedy tylko usłyszysz jej nazwę: „Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka”, twoje myśli przeniosą się do domu dziadka czy babci na wsi, gdzie smak i zapach tej zupy były nieodłącznie związane z domowym ciepłem. Wodzionka, choć skromna w składniki, stanowi niezwykle satysfakcjonującą potrawę, dającą uczucie sytości. Oczywiście, fundamentem tego przepisu są dwie rzeczy: chleb i woda, ale to właśnie umiejętność zbalansowania tych elementów nadaje tej tradycyjnej śląskiej zupie jej unikalnej, niepowtarzalnej głębi.
admin
Składniki:
- Składniki na jedną porcję:
- Grzanki z jednej kromki chleba
- Bulion kurzy (może być z kostki)
- Jedna łyżka masła
- Jeden ząbek czosnku
- Natka pietruszki
Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka – jak zrobić?
- Chleb podpiekamy w tosterze albo pokrojony w kostkę podsmażamy na masełku.
- Chleb zalewamy gorącym bulionem.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę masła.
- Dekorujemy natka pietruszki.
Wodzionka gotowa!
Słowa kluczowe: wodzionka suchy chlyb i wody szklonka, wodzianka przepis
Porady – Wodzionka: suchy chlyb i wody szklonka
Wodzionka jest to regionalna zupa śląska. Wodzionka (nie wodzianka) występuje w wielu odmianach, ale w każdej podstawą są chleb i wrzątek. Wodzionkę przyrządza się z czerstwego chleba, czosnku oraz tłuszczu zwierzęcego (ze smalcu). W bogatszych wersjach zupy stosowane są różne dodatki: obok soli przyprawia się ją maggi i pieprzem, dodaje się skwarki, a zamiast wody używa się bulionu. Moja wersja już bardziej zmodyfikowana, ponieważ zamiast smalcu jest masło, zamiast czerstwego chleba są grzanki, oraz bulion. Dawniej przygotowywana jako tania forma obiadowa, dziś przygotowywana przez studentów albo jako zupa pokrzepiająca siły po nocnym życiu 😉