Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse
Poznaj aromaty Włoch z naszym przepisem na Włoskie Zdrowe Spaghetti Bolognesse. Ten klasyczny włoski obiad będzie traktowaniem dla wszystkich Twoich zmysłów i przyniesie atmosferę Rzymu prosto do Twojego domu. Wykorzystując tradycyjne składniki, jak wieprzowina, cielęcina czy świeży bazylia, dodamy zdrowego obrotu z pełnoziarnistym spaghetti i soczystymi pomidorami. Różnorodność składników sprawia, że danie jest bogate w białko i błonnik, a przy tym niskokaloryczne. Włoskie Zdrowe Spaghetti Bolognesse to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowe odżywianie, nie rezygnując przy tym z pełni smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g mielonego mięsa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka pomidorów
- 3/4 szklanki czerwonego wina
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- mała cebulka
- szczypta cynamonu
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- szczypta chili
- świeża bazylia, oregano
- starty parmezan
Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Cebulkę kroję w kosteczkę, a resztę warzyw w cieniutkie krótkie paseczki. Cebulkę podsmażam chwileczkę na oliwie z oliwek po czym dodaje resztę warzyw. -
2.
Po chwili dodaje mięso mielone i na małym ogniu czekam aż zbrązowieje. -
3.
Kiedy mięso nabierze koloru brązowego wlewam do niego czerwone wino, które posypuje szczyptą cynamonu dzięki czemu sos będzie bardziej aromatyczny. -
4.
Następnie do sosu dodaje pomidory z puszki, pieprz, chili oraz świeże zioła, wszystko mieszam. -
5.
Sos przykrywam pokrywką i gotuje na małym ogniu aż zgęstnieje (ok. 2 godziny). -
6.
Na koniec do sosu dodaje odrobinę startego sera i mieszam do jego rozpuszczenia.
Włoskie zdrowe spaghetti bolognesse – dodatkowe informacje
Aby makaron był sprężysty i się nie skleił należy do gotującej się wody dodać troszkę oliwy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami
Następny przepis: WŁOSKIE SPAGHETTI Z WĘDZONYM NA ZIMNO ŁOSOSIEM