Włoskie grzanki (bruschetta
Jeżeli szukasz oryginalnej, pełnej świeżości przekąski, to grzanki włoskie – bruschetta, będą idealnym rozwiązaniem. Ten popularny we Włoszech przysmak, dzięki swojej prostocie i uniwersalności, podbił serca smakoszy na całym świecie. Charakterystyczne dla niego jest połączenie chrupiącej bagietki z dojrzałymi pomidorami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Bruschetta jest perfekcyjnym przykładem, jak z kilku prostych składników można stworzyć wyjątkowy smak, który dostarczy prawdziwej eksplozji doznań. Niezależnie od pory dnia, tego rodzaju grzanki włoskie idealnie sprawdzą się zarówno na szybki lunch, jak i jako przystawka podczas wieczornych spotkań.
admin
Składniki:
- bagietka
- 25 dag mozzarelli
- 3 średnie pomidory
- olej
- 2 średnie cebule
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- sól
- pieprz
Włoskie grzanki (bruschetta – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Bagietkę kroimy w 1-cm kromki. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, ucieramy z masłem. Smarujemy pieczywo. -
2.
Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w małą kostkę. Krótko podsmażamy razem z cebulą. Doprawiamy do smaku bazylią, solą i pieprzem. Rozkładamy na pieczywie. -
3.
Na wierzchu układamy po plastrze mozzarelli. Zapiekamy 10 minut w temp. 180 °C.
Włoskie grzanki (bruschetta) – dodatkowe informacje
Mozzarellę możemy zastąpić żółtym serem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Włoskie penne rigate
Następny przepis: WŁOSKIE CIASTO WIELKANOCNE - GOŁĘBICA (COLOMBA)