Włoska Tarta

Włoska Tarta

Włoska kuchnia jest ukochana na całym świecie za swoją prostotę, świeżość i smak. Wśród wielu specjałów różnych regionów Włoch wyróżnia się tarta – prosty, a zarazem elegancki wybór na kolację lub lunch. Nasz przepis na włoską tartę ze szpinakiem to idealne połączenie chrupiącego, złocistego ciasta i kremowego nadzienia ze świeżym szpinakiem. Ta tarta jest nie tylko pełna smaku, ale również zdrowa i sycąca. Doskonała na weekendowy obiad, czy wykwintną przekąskę podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Odkrycie tego klasycznego włoskiego przysmaku na pewno będzie niezapomnianym doświadczeniem kulinaricznym.

Składniki:

  • 1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono
  • 125 g margaryna
  • 75 ml woda
  • 1 łyżka oleju
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
  • Nadzienie:
  • 500 g mięso mielone
  • 2 jaja
  • 300 g szpinak mrożony
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżki śmietany
  • 200-230 g ser feta
  • 2 pomidory
  • sól i pieprz do smaku

Włoska tarta – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wodę, olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
  2. Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
  3. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak. Gdy woda odparuje, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać szpinak ze śmietaną. Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2 jaja i wymieszać.
  4. Na tarte wyłożyć całe mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw szpinak, ser feta i pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok. 20-35 min.

Włoska Tarta – dodatkowe informacje

Radzę użyć smarowanej fety i nie dawać jej za grubo bo tarta będzie za słona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoski omlet
Następny przepis: Włoska lazania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode