Włoska Tarta
Włoska kuchnia jest ukochana na całym świecie za swoją prostotę, świeżość i smak. Wśród wielu specjałów różnych regionów Włoch wyróżnia się tarta – prosty, a zarazem elegancki wybór na kolację lub lunch. Nasz przepis na włoską tartę ze szpinakiem to idealne połączenie chrupiącego, złocistego ciasta i kremowego nadzienia ze świeżym szpinakiem. Ta tarta jest nie tylko pełna smaku, ale również zdrowa i sycąca. Doskonała na weekendowy obiad, czy wykwintną przekąskę podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Odkrycie tego klasycznego włoskiego przysmaku na pewno będzie niezapomnianym doświadczeniem kulinaricznym.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie Tarty Delecta na 1001 sposobów na słono
- 125 g margaryna
- 75 ml woda
- 1 łyżka oleju
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- 1-2 łyżki mąki pszennej do podsypania
- Nadzienie:
- 500 g mięso mielone
- 2 jaja
- 300 g szpinak mrożony
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 łyżki śmietany
- 200-230 g ser feta
- 2 pomidory
- sól i pieprz do smaku
Włoska tarta – jak zrobić?
- Piekarnik nagrzać do 190° bez termoobiegu. Zawartość torebki z ciastem wsypać do głębokiej miski, dodać margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wodę, olej i wszystko razem zmiksować (mieszadła świderki) ok.2-3 min. do połączenia się składników. Gdy składniki się połączą ciasto zlepić w kulę, a następnie rozwałkować je na grubość ok. 5 cm podsypując mąką.
- Wyłożyć ciastem dno i boki formy (wysmarowanej tłuszczem), a następnie nakłuć widelcem i włożyć do piekarnika na ok.15-20 min. do uzyskania złocistego koloru. Gdy tarta się upiecze zostawić ją do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzać masło, wrzucić szpinak. Gdy woda odparuje, doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Chwile wszystko jeszcze podsmażyć i na sam koniec wymieszać szpinak ze śmietaną. Mięso rozdrobnić na patelni i lekko obsmażyć, zdjąć z ognia, wbić 2 jaja i wymieszać.
- Na tarte wyłożyć całe mięso mielone, a następnie ułożyć flagę, nakładając najpierw szpinak, ser feta i pomidora pokrojonego w mniejsze kawałki, bądź plasterki. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 190° bez termoobiegu ok. 20-35 min.
Włoska Tarta – dodatkowe informacje
Radzę użyć smarowanej fety i nie dawać jej za grubo bo tarta będzie za słona.