Włoski omlet

Włoski omlet

Pozwól, że przeniosę Cię do słonecznej Italii za pomocą smaku i zapachu tego przepisu. Włoski omlet, znanego również jako frittata, który na naszych stołach jest nadal nieco niedoceniony. Jest to zdecydowanie coś więcej, niż tylko śniadanie i świetnie nadaje się na lunch, kolację, a nawet na przekąskę na imprezę. To prawdziwe, uniwersalne danie, które pozwoli Ci w pełni wykorzystać dostępne składniki. Włoski omlet to dowód na to, że proste składniki i szyk kojarzą się zawsze ze smakiem. Zanim zaczniesz, przygotuj wszystkie składniki – teraz zabieramy się za omlet po włosku!

Składniki:

  • 5 jajek
  • Liście szpinaku
  • Suszone pomidory
  • Cebula
  • Ser żółty
  • Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek.

Włoski omlet – jak zrobić?

  1. Podsmaż cebulkę na maśle.
  2. Do miski wbij 5 jajek i ubij je delikatnie ze wszystkimi przyprawami.
  3. Na patelnię z cebulką wlej naszą masę, dodając umyte liście szpinaku, pokrojone suszone pomidory i posyp startym zółtym serem.
  4. Po 5 minutach delikatnie przewróć omlet na drugą stronę.
  5. Podawaj z grzanką.

Włoski omlet – dodatkowe informacje

Do omletu można dodawać dowolne dodatki, np. pieczarki, rukole, świeże pomidory – ze wszystkim smakuje wyśmienicie 😉

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoski rosół
Następny przepis: Włoska Tarta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode