Włoska aromatyczna frittata

Włoska aromatyczna frittata

Rozwesel swoją codzienną rutynę kuchenną, wnosząc na stół smak słonecznej Italii. Prezentujemy przepis na włoską frittatę, która łączy w sobie prostotę wykonania i różnorodność aromatów. To smakowita gratka dla wszystkich miłośników kreatywnych dań jajecznych, wprowadzająca powiew śródziemnomorskiej kuchni. Składniki, które będą Ci potrzebne na początek, to jajka, masło, olej, cebulę i trochę parmezanu. Ta oryginalna włoska frittata zaskoczy Cię swoją wyrafinowaną i intrygującą nutą smakową. Jest to genialna propozycja na lekki posiłek, ale także na urozmaicenie świątecznego stołu. Zawsze pamiętaj o serwingu z miłym dla oka dodatkiem. Kusząca, prawda? Pomóż sobie i zacznij przygotowywać aromatyczną frittatę dziś.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 6 dużych pieczarek
  • 60 gramów mozzarelli
  • 40 gramów sera pleśniowego (blue)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1-2 łyżki pasty warzywnej Ajvar
  • 0,5 łyżeczki suszonego czosnku (najlepiej kolorowego, mielonego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego

Włoska aromatyczna frittata – jak zrobić?

  1. Jajka posolić, roztrzepać energicznie widelcem. Szczypiorek umyć, posiekać. Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w plasterki. Pieczarki umyć, pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, posypać solą, pieprzem, podsmażyć, przełożyć do miseczki.
  2. Na gorącą patelnię (na której smażyły się pieczarki) wlać roztrzepane jajka, smażyć 1 minutę na dużym ogniu, posypać szczypiorkiem, następnie zmniejszyć ogień i smażyć na średnim ogniu (przykryć patelnię).
  3. Po 2 minutach na lekko ściętych jajkach układać plastry pieczarek, następnie między nimi plasterki mozzarelli, ponownie przykryć patelnię i smażyć 6-7 minut. Posypać kolorowym czosnkiem, na wierzchu ułożyć plasterki sera pleśniowego. Posmarować pastą paprykową lub sosem pomidorowym. Kroić jak pizzę.

Włoska aromatyczna frittata – dodatkowe informacje

Pasta warzywna Ajvar to typowy chorwacki dodatek. Produkowany na bazie papryki i bakłażanów z dodatkiem oleju oraz przypraw. Kto nie ma takiej pasty może użyć zaminnie odrobinę łagodnego sosu pomidorowego. Nalepsze w tym daniu jest to, że można zaszaleć z dodatkami i wrzucić do niej to, co lubimy najbardziej…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Włoska babka panettone - uproszczony przepis
Następny przepis: Wiśniówka - nalewka z wiśni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode