Wiśniowa wątróbka
Wiśniowa wątróbka to wyjątkowe połączenie soczystej, delikatnej wątróbki drobiowej z kwaskowatą nutą wiśni. Ten nieco niespotykany mix smaków z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom eksperymentów kulinarnych. Wątróbka, dzięki temu przepisowi, nabiera zupełnie nowego, intrygującego charakteru. Słodko-kwaskowaty sos wiśniowy stanowi idealne tło dla jej intensywnego smaku. Pomijając oryginalność i apetyczny wygląd, ten przepis jest również świetnym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Wiśniowa wątróbka to genialny pomysł na rodzinny obiad, romantyczną kolację we dwoje, czy wykwintne danie na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 500 gramów wątróbek drobiowych
- ok. 200 gramów wiśni drylowanych mrożonych lub z kompotu
- 1 szalotka
- 3 łyżki miodu
- 100 ml wiśniówki
- 50 gramów masła
Wiśniowa wątróbka – jak zrobić?
Ja do takiej wątróbki polecam puszyste puree ziemniaczane i jako dodatek krążki cebulowe.
Wiśniowa wątróbka – dodatkowe informacje
Należy pamiętać aby mięso doprawić solą i pieprzem na samym końcu, dzięki temu wątróbka będzie delikatna i krucha.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto wiśniowe łyżką mieszane
Następny przepis: Wiśnie w żelu