Wiśnie w żelu
„Słodkości w żelu to jedno z najsmaczniejszych wspomnień dzieciństwa. Ten tradycyjny letni przysmak to doskonały sposób na zachowanie smaku dojrzałych, słodkich wiśni na dłużej. Nasz przepis na wiśnie w żelu to łatwy i szybki sposób na stworzenie w domu pysznego deseru, który z pewnością zadowoli wszystkich wielbicieli tych smacznych owoców. To prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Tworzenie tego deseru to także świetna okazja do zaangażowania najmłodszych członków rodziny, którzy z pewnością będą zachwyceni pracą przy przygotowaniu tego deseru.”
admin
Składniki:
- 1 kg wiśni wydrylowanych
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
Wiśnie w żelu – jak zrobić?
- Wiśnie zasypać cukrem, dodać 2 szklanki wody i zagotować.
- Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
- Dolać do rozpuszczonej mąki soku wiśniowego, wymieszać i połączyć z gorącymi wiśniami.
- Zagotować i gorące wiśnie włożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Sposób przygotowania:
Wiśnie w żelu – dodatkowe informacje
Nie ma potrzeby pasteryzować wiśni.