Wiśnie w żelu

Wiśnie w żelu

„Słodkości w żelu to jedno z najsmaczniejszych wspomnień dzieciństwa. Ten tradycyjny letni przysmak to doskonały sposób na zachowanie smaku dojrzałych, słodkich wiśni na dłużej. Nasz przepis na wiśnie w żelu to łatwy i szybki sposób na stworzenie w domu pysznego deseru, który z pewnością zadowoli wszystkich wielbicieli tych smacznych owoców. To prawdziwy klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Tworzenie tego deseru to także świetna okazja do zaangażowania najmłodszych członków rodziny, którzy z pewnością będą zachwyceni pracą przy przygotowaniu tego deseru.”

Składniki:

  • 1 kg wiśni wydrylowanych
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Wiśnie w żelu – jak zrobić?

  1. Wiśnie zasypać cukrem, dodać 2 szklanki wody i zagotować.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/3 szklanki wody.
  3. Dolać do rozpuszczonej mąki soku wiśniowego, wymieszać i połączyć z gorącymi wiśniami.
  4. Zagotować i gorące wiśnie włożyć do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Sposób przygotowania:

Wiśnie w żelu – dodatkowe informacje

Nie ma potrzeby pasteryzować wiśni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśniowa wątróbka
Następny przepis: Wiśniowa fantazja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode