Wiosenny obiad lub dodatek do grilla
Wiosenny obiad lub dodatek do grilla to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni smakowe doznania i odżywianie zgodne z rytmem sezonów. Starannie wyselekcjonowane, świeże składniki podkreślają charakter tej potrawy i zapewniają prawdziwe doznania kulinarne. Idealny na rodzinny obiad, spotkanie ze znajomymi czy piknik na świeżym powietrzu. Aromatyczne przyprawy, soczyste warzywa i delikatne mięso, idealnie komponują się, tworząc danie, które nie tylko świetnie smakuje, ale również pięknie wygląda na stole. Bez względu na to czy szukasz inspiracji na weekendowy obiad, czy dodatek do grilla – ta potrawa z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych ziemniaków
- garstka fasolki szparagowej
- pęczek rzodkiewki
- sól, majeranek
- ser halloumi
- garstka zielonego mrożonego groszku
Wiosenny obiad lub dodatek do grilla – jak zrobić?
- Ziemniaki zostawiamy w skórce, szorujemy je. Większe przekrajamy na pół. Obtaczamy w odrobinie oleju, posypujemy solą i majerankiem. Wkładamy na blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni Celsjusza na 30 minut. W czasie pieczenia czasem przewracamy, na koniec możemy włączyć opcję grill, żeby ładnie przypiec. Pod koniec pieczenia kruszymy ser.
- Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Możemy także wrzucić na chwilę do piekarnika.
- Rzodkiewkę kroimy w plasterki. Dodajemy do warzyw. Posypujemy groszkiem.
- Podajemy wszystko z dipem koperkowym.
Dip koperkowy:
Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku. Koperek szatkujemy na drobno, wrzucamy do dipu.
Wiosenny obiad lub dodatek do grilla – dodatkowe informacje
Idealnie pasuje do tego kefir i jajko sadzone
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Wiśnie deserowe
Następny przepis: Risotto z krewetkami czosnkowymi