Wiśnie deserowe

Wiśnie deserowe

Bogactwo smaku świeżych wiśni zamknięte w formie wykwintnego deseru to prawdziwe cudo dla naszych kubków smakowych. Jeżeli cenisz sobie intensywny, fruktowy smak tworzonych przez siebie potraw, z pewnością pokochasz ten przepis. Wiśnie deserowe są popularnym dodatkiem do wielu deserów, jednak w tym przepisie stanowią one główne składniki, dzięki czemu są one prezentowane w pełnym smaku i armoacie. Lekkiego kwasu wiśni dopełniają słodsze składniki, tworząc idealny balans na Twoim talerzu. Przygotuj się na prawdziwą ucztę z tym przepisem na deserowe wiśnie!

Składniki:

  • Na około 7 (250ml) słoiczków
  • 2.5 kg wiśni
  • 1 kg cukru kryształu
  • 150ml miodu pitnego

Wiśnie deserowe – jak zrobić?

  1. Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
  2. Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.
  3. Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.

Wiśnie deserowe – dodatkowe informacje

Wiśnie deserowe doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Wiśnie w cukrze
Następny przepis: Wiosenny obiad lub dodatek do grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode