Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym
Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym to prosty i przepyszny sposób na urozmaicenie codziennego menu. Kombinacja mięsistej piersi z kurczaka, soczystych nowalijek i egzotycznego oleju kokosowego zapewnia niezwykłe doznania kulinarne. Delikatność kurczaka smażonego na oleju kokosowym doskonale komponuje się z lekkość ziemniaków, a wszystko to wzbogaca aromatyczny bukiet ziół. Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym to propozycja, która z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom tradycyjnej kuchni, jak i tym, którzy lubią eksperymenty w swoim menu. Świeże, sezonowe składniki gwarantują wyjątkową jakość dania.
admin
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziemniaki
- 100 gr roszpunki
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka masła
- 10 pomidorków koktajlowych
- 8 rzodkiewek
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 1 łyżka octu balsamico
- 1/4 mango
- biały pieprz
- naturalna przyprawa do drobiu bez glutenu (m. in. suszone warzywa, cząber, kurkuma, majeranek, szałwia)
- mix prażonego słonecznika, dyni i pini
Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym – jak zrobić?
- Ziemniaki w kawałkach gotuj 15 minut w lekko osolonej wodzie. Fileta włóż do woreczka do pieczenia z masłem, czosnkiem i przyprawą. Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Na rozgrzany olej kokosowy przełóż ziemniaki i smaż na małym ogniu aż się przyrumienią. Dopraw odrobiną białego pieprzu.
- Sałatę połącz z pomidorkami, rzodkiewką, oliwą i octem.
- Kilka kawałków rzodkiewki, pomidorków i mango wykorzystaj do dekoracji talerza.
Wiosenny kurczak z ziemniakami na oleju kokosowym – dodatkowe informacje
Sałatę połącz z pomidorkami, rzodkiewką, oliwą i octem.
Kilka kawałków rzodkiewki, pomidorków i mango wykorzystaj do dekoracji talerza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Risotto z krewetkami czosnkowymi
Następny przepis: wiosenne kanapki